Hackeri ukradli bankám miliardu dolárov, stopy smerujú na východ

TASR
16.2.2015 13:38

Takmer 100 bankových a finančných inštitúcií po celom svete sa stalo terčom "bezprecedentnej kyberkrádeže". Napísal to spravodajský server BBC s odvolaním sa na antivírusovú spoločnosť Kaspersky Lab.

Hackeri ukradli bankám miliardu dolárov, stopy smerujú na východ
ČTK

Členovia skupiny sú z Ruska, Ukrajiny aj z Číny

Jej bezpečnostní experti odhadli, že hackeri ukradli od roku 2013 až doposiaľ približne miliardu dolárov (879 mil. eur), pričom sú stále aktívni. Kaspersky Lab spolupracuje na vyšetrovaní prípadu s Interpolom a Europolom, pričom táto skupina počítačovej kriminality má podľa spoločnosti členov v Rusku, na Ukrajine a v Číne.

Terčom útokov boli podľa vyšetrovateľov rôzne organizácie v 30 krajinách vrátane finančných spoločností v Rusku, Spojených štátoch, Nemecku, Číne, Kanade a na Ukrajine.

Sofistikovaný gang Carbanak

Gang, ktorý Kaspersky Lab nazvali Carbanak, používa počítačové vírusy na infikovanie sietí spoločností sofistikovaným malvérom. Tento počítačový program umožňuje okrem iného sledovať a zaznamenávať všetko, čo sa odohráva na monitoroch pracovníkov.

Podľa firmy Kaspersky Lab metódy tohto gangu naznačujú novú etapu "kyberkrádeží", pri ktorých "kradnú užívatelia peniaze priamo z banky a vyhýbajú sa tým zasiahnutiu konečných klientov". V niektorých prípadoch si boli zlodeji schopní poslať peniaze z bánk na vlastné účty či dokonca zadať príkaz bankomatu, aby im vo vopred stanovenú dennú hodinu vydal peniaze v hotovosti, napísal server BBC.

Každá z bankových lúpeží trvala približne od dvoch do štyroch mesiacov, pričom hackeri ukradli zakaždým približne do desať miliónov dolárov.

"Bola to veľmi brilantná a profesionálne prevedená banková lúpež," povedal hlavný bezpečnostný výskumník firmy Kaspersky Lab Sergej Golovanov, ktorého citoval server BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok