Piťa chcú obžalovať za prípravu vraždy bývalého siskára Hrbáčka

TA3 TASR
16.2.2015 09:31

Na Juraja Ondrejčáka, bossa bratislavskej skupiny piťovcov, ktorý si v súčasnosti odpykáva 16-ročný trest odňatia slobody, podal policajný vyšetrovateľ návrh na podanie obžaloby za prípravu vraždy bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby a podnikateľa Michala Hrbáčka.

Motívom mala byť hádka v krčme

"Na Úrad špeciálnej prokuratúry bol doručený návrh vyšetrovateľa na podanie obžaloby, dozorujúci prokurátor po preštudovaní spisového materiálu rozhodne o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Ako prvý iinformoval o podaní návrhu na obžalobu portál Aktuálne sk. Plánovaná vražda sa mala podľa vyšetrovateľa stať v mesiacoch máj až jún 2011 a mala byť verejnou popravou. "Hrbáčka mali buď podrezať, alebo zastreliť. Malo sa to urobiť tak, že musí byť z toho jasné, kto je v Bratislave pánom," tvrdil policajtom svedok.

Ten uviedol aj to, že Piťo nechal Hrbáčka sledovať. Motívom likvidácie mal byť verbálny spor, ktorý sa odohral v kaviarni v centre Bratislavy. Uvádza portál.

Trest mu znížili o dva roky

Najvyšší súd koncom novembra minulého roku znížil trest odňatia slobody pre šéfa piťovcov Ondrejčáka za riadenie zločineckej skupiny z 18 na 16 rokov. Okrem neho znížil odvolací súd tresty aj ďalším členom gangu.

Ondrejčákova pravá ruka Matej Šalaga, prezývaný Gaťa, si za členstvo v zločineckej skupine odsedí sedem rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. NS SR jeho výšku trestu nemenil. Odsúdenému Ondrejčákovi a ďalšími šiestim osobám bol uložený aj trest prepadnutia majetku. Prepadnutie majetku by mal realizovať bratislavský Konkurzný súd. Spod obžaloby boli ešte na špecializovanom súde úplne oslobodení štyria obžalovaní piťovci.

Zarábali z predaja drog a vyberania výpalného

Piťovci sa podľa špecializovaného súdu venovali obchodom s drogami a vyberaním výpalného. Skupina pôsobila z bratislavského Lamača a známa bola nosením oblečenia značiek Thor Steinar či Alpha Industries.

Začala sa formovať koncom 90. rokov, keď už v hlavnom meste pôsobili iné zločinecké skupiny ako suchánkovci, slobodovci, takáčovci či sýkorovci. Jej členovia boli vojensky organizovaní a boli známi používaním automobilov značky Mercedes G. Juraja Ondrejčáka spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii. Súdne pojednávanie sa začalo v auguste 2013 prečítaním 28 stranovej obžaloby. Pred súd sa vtedy postavilo 18 mužov, ktorí boli obžalovaní z 19 skutkov.

Exsiskár so zlou povesťou

Ak Úrad špeciálnej prokuratúry podá žalobu na súd a súd ju prijme, tak pôjde v poradí už o druhé pojednávanie voči objednávateľom vraždy exsiskára Michala Hrbáčka.

Na Okresnom súde Bratislava I nie je roky uzavretý proces, kde je obžalovaný podnikateľ Tobiáš Loyka z vraždy Hrbáčka a ďalších troch osôb. Hrbáček pôsobil v polícii a pracoval v tajnej službe za Ivana Lexu. Exsiskár a ďalšie osoby boli pred pár rokmi právoplatne zbavené spod obžaloby v kauze ublíženia na zdraví, ktorého sa mali dopustiť na bratislavskom advokátovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok