Grécko odmietlo predĺženie záchranného programu

TA3 SITA
16.2.2015 20:15

Grécko odmietlo návrh dokumentu, podľa ktorého mala krajina predĺžiť súčasný program pomoci. Vyhlásil to v pondelok nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády, ktorý tento návrh označil za "nerozumný" s tým, že ho nie je možné akceptovať.

Grécko odmietlo predĺženie záchranného programu
SITA/AP

Vláda žiada novú dohodu

"Naliehanie niektorých ľudí na grécku vládu, aby prijala záchranný program je nerozumné a nemôžeme ho akceptovať," uviedol grécky predstaviteľ. "Tí, čo sa neustále vracajú k tejto otázke, strácajú čas. Za takýchto okolností dnes nie je možné uzavrieť dohodu," doplnil.

Návrh ministrov financií krajín eurozóny predpokladal, že Grécko dokončí súčasný úverový program a zároveň požiada o "technické" predĺženie úverovej dohody o ďalších šesť mesiacov. Grécka vláda sa podľa odmietnutého návrhu mala zaviazať k uskutočneniu odkladaných reforiem v oblasti boja proti korupcii, daní a štátnej správy. Vláda premiéra Aléxisa Tsíprasa však odmieta akékoľvek pokračovanie súčasného úverového programu ako aj uskutočnenie ďalších reforiem a žiada dohodu o nových podmienkach splácania verejného dlhu.

Bankrot je blízko

Súčasná úverová dohoda v celkovom objeme zhruba 240 mld. eur končí tento mesiac a Grécko musí následne začať splácať svoje dlhy. Odmietaním akejkoľvek dohody je tak hrozba bankrotu gréckej ekonomiky stále bližšie.

"Všetci sú sklamaní," vyhlásil rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling. Dodal, že termín ďalších rokovaní s Gréckom zatiaľ nestanovili. Podpredseda Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis povedal, že ďalšie rozhovory sa budú konať, ak Grécko požiada o predĺženie súčasnej úverovej dohody. Zdôraznil, že teraz je "všetko len na gréckej vláde".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok