Poslanci ešte stále nezačali riešiť zmeny rokovacieho poriadku ani kódex poslanca

TASR
15.2.2015 08:19

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa tento týždeň opäť nestretli, aby prediskutovali postup prípravy zmien rokovacieho poriadku a ďalších zákonov. TASR to potvrdil podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD), ktorý neuskutočnené stretnutie avizoval na uplynulý týždeň. Rokovanie sa podľa neho určite uskutoční na marcovej schôdzi.

Poslanci ešte stále nezačali riešiť zmeny rokovacieho poriadku ani kódex poslanca
SITA

Zmena rokovacieho poriadku by mohla opäť otvoriť aj otázku zriadenia parlamentnej stráže, ktorá by mala riešiť poslanecké excesy v rokovacej sále. "Musí to byť v súdnej sieni, v každej sieni, kde môže vniknúť konflikt. Neexistencia takéhoto nástroja znamená, že sa môže blokovať parlament. Je to dôležité pre prípad konfliktnej situácie," uviedol pred týždňom pre TASR Číž.

Naposledy chcel Smer-SD zriadiť parlamentnú stráž v roku 2013, napokon od zámeru ustúpil. Stráž by mohla napríklad vyviesť poslanca z rokovacej sály, pokiaľ by hrubo porušoval poriadok. Dnes totiž možno poslanca vykázať z rokovacej sály, ale ak neuposlúchne, nikto ho nemôže vyviesť. Aj tento problém by mala riešiť novela Rokovacieho poriadku NR SR, ktorú majú parlamentné strany opäť pripravovať.

Novela rokovacieho poriadku by mala riešiť aj neustále prerokovávanie tých istých návrhov, ktoré predkladatelia pred hlasovaním sťahujú a posúvajú z jednej schôdze na druhú. Čoraz častejšie sa tak stáva, že poslanci na každej schôdzi diskutujú o tých istých návrhoch s tými istými alebo podobnými argumentmi, ale bez výsledku, keďže o nich nenechajú hlasovať. Takýto postup už prekáža poslancom z viacerých parlamentných strán.

Upraviť sa má aj zákon o konflikte záujmov. Novela by mala priniesť podrobnejšie a prehľadnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov. Novela zákona je pripravená, zhodli sa na nej všetky parlamentné strany. Než návrh stihli spolu predložiť, Smer-SD od neho odstúpil. Opozícia ho napokon predložila, ale neprešiel. Pri poslednom pokuse ho stiahla, keďže by mali prísť ďalšie rokovania aj s vládnym Smerom-SD. Pripraviť sa mal aj kódex poslanca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok