V kauze odpočúvania novinárov sa zistili čiastočné prieťahy

TASR TA3
12.2.2015 18:34

Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky opakovane vydal dozorujúcemu prokurátorovi pokyn na ukončenie kauzy odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvom.

V kauze odpočúvania novinárov sa zistili čiastočné prieťahy
Ilustračný záber ČTK

Zároveň Šufliarsky zistil čiastočné prieťahy v postupe policajného vyšetrovateľa.

Najnovšie by mal ukončenie kauzy odpočúvania novinárov dozorujúci prokurátor ukončiť do konca februára, ide v poradí už o štvrtý termín. Prokurátor ju mal ukončiť pôvodne do konca septembra, potom novembra minulého roku a do konca januára tohto roku. Prokurátorom je v tomto prípade Jozef Čentéš.

"Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky opakovane vykonal skutkovo-právnu analýzu v trestnej veci. V utorok 10. februára vydal pokyn dozorujúcemu prokurátorovi, ktorým mu uložil ukončiť prípravné konanie do 27. februára,"
uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.


V prípravnom konaní od konca novembra 2014 do 30. januára tohto roku námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek opakovane konštatoval čiastočné prieťahy v postupe vyšetrovateľa Policajného zboru.

"Nezákonný postup vyšetrovateľa PZ pri vykonávaní dôkazných prostriedkov a iných úkonov trestného konania nezistil. Prokurátorovi uložil pokyn, akým spôsobom má postupovať pri zisťovaní skutkového stavu veci a akým spôsobom má vykonať dozorové oprávnenia vo vzťahu k plánovaným dôkazným prostriedkom a rýchlosti vyšetrovania. Zároveň prokurátorovi vyčítal nedostatočné vykonanie opatrení reagujúcich na čiastočné prieťahy vo vyšetrovaní a smerujúcich k jeho skončeniu.
Lehota na ukončenie prípravného konania korešponduje s rozsahom potrebných dôkazných prostriedkov," dodala Predajňová.

Šufliarsky už začiatkom augusta 2014 zistil, že vyšetrovanie kauzy trvá príliš dlho. "Preskúmaním súvisiacich spisových materiálov sa zistilo, že trestné konanie trvá takmer tri roky, pričom jeho dĺžka nie je adekvátna a primeraná závažnosti skutku," informovala vtedy Predajňová.


Odpočúvanie novinárov bolo medializované v novembri 2011 za vedenia Ľubomíra Galka (SaS), ktorý musel pre túto kauzu odstúpiť z postu ministra obrany. Koncom júla minulého roku sa bol na GP informovať, ako napreduje vyšetrovanie kauzy, minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Na začiatku februára zase v tejto veci vypovedala expremiérka Iveta Radičová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok