Kapitána stroskotanej Concordie odsúdili na 16 rokov

TA3 TASR
11.2.2015 20:43

Kapitána výletnej lode Costa Concordia Francesca Schettina uznal dnes večer taliansky súd v meste Grosseto za vinného zo zabitia v prípade stroskotania plavidla pri pobreží talianskeho ostrova Giglio a udelil mu trest 16 rokov väzenia.

Kapitána stroskotanej Concordie odsúdili na 16 rokov
SITA/AP

Rozsudok nie je právoplatný

Súd uznal Schettina vinným zo zodpovednosti za smrť ľudí na palube a za zničenie lode. Kapitán dostal tiež päťročný zákaz veliť lodi a doživotný zákaz výkonu verejnej funkcie.

Súd v stredotalianskom Grossete však zároveň odmietol žiadosť prokuratúry na uvalenie väzby na odsúdeného. V Taliansku sa totiž odsúdení posielajú do väzenia až po vyčerpaní všetkých odvolacích procesov. A dnešný verdikt vyhlásil iba prvostupňový súd. Prokuratúra žiadala kapitánovo zatknutie pre riziko, že ujde do zahraničia.

Podľa názoru súdu nejestvuje žiadna konkrétna hrozba Schettinovho úteku. V zdôvodnení súd zdôraznil korektné správanie kapitána, ktorý sa zúčastnil na takmer všetkých pojednávaniach. Rozsudok teda nie je právoplatný, Schettino sa proti nemu môže odvolať. Odvolací proces môže trvať aj roky.

Schettino sa na súde rozplakal

Kapitán stroskotanej výletnej lode Costa Concordia Francesco Schettino v stredu naposledy prehovoril k súdu v talianskom meste Grosseto, kde sa uplynulých 19 mesiacov odohrával súdny proces vo veci tragédie spred troch rokov.

Kontroverzný kapitán sa označil "obetného baránka" a obeť "tri roky trvajúceho mediálneho mlynčeka na mäso". Výsledkom podľa neho bolo "zneuctenie jeho úlohy pri stroskotaní plavidla a hodenie celej zodpovednosti na neho bez rešpektu k pravde". Premáhajúc emócie a so slzami v očiach zároveň odmietol obvinenia prokuratúry z nepreukázania pocitu zodpovednosti či súcitu s obeťami.

"Je ťažké nazývať životom to, čo teraz musím prežívať ja," povedal nakoniec kapitán v slzách a dodal, že aj on v osudný deň 12. januára 2012 tiež čiastočne zomrel.

Cestujúcich odškodnili

Costa Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Nehoda si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Spoločnosť Costa
Crociere prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur.

Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Vrak lode dlhý takmer 300 metrov a vážiaci 114 500 ton koncom júla po 250-kilometrovej plavbe dopravili do prístavu v Janove, kde sa pracuje na jeho zošrotovaní.

concordia.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok