Kontaktná skupina sa v Minsku údajne dohodla na prímerí

TA3 TASR
10.2.2015 20:49

Účastníci rokovaní Kontaktnej skupiny o ukrajinskej kríze v Minsku dnes večer, po asi dvoch hodinách rokovaní, opustili ich dejisko, informovali miestne médiá a tlačová agentúra DPA. Zatiaľ nie je jasné, či a kedy budú ich rokovania pokračovať.

"Predložili sme návrhy a očakávame po prestávke na nich odpoveď," vyhlásil jeden z predstaviteľov východoukrajinských separatistov Denis Pušilin.

Ruská tlačová agentúra TASS priniesla s odvolaním sa na nemenovaný zdroj správu, že sa účastníci rokovaní v Minsku dohodli na prímerí a stiahnutí ťažkých zbraní. Túto informáciu však nikto iný zatiaľ nepotvrdil.

Ukrajinská tlačová agentúra UNIAN zverejnila s odvolaním sa na zdroje bieloruského ministerstva zahraničných vecí informáciu, v zmysle ktorej účastníci rokovaní v Minsku neposkytnú novinárom po rokovaniach žiadne vyhlásenie o výsledkoch rozhovorov.

Na rokovaniach v bieloruskom hlavnom meste sa dnes zúčastnili niekdajší ukrajinský prezident Leonid Kučma, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Ukrajine Michail Zurabov, predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová, ako aj zástupcovia samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Denis Pušilin a Vladislav Dejnego.

Práve rokovania členov tejto kontaktnej skupiny mali podľa znalcov pomerov predurčiť zmysluplnosť na stredu naplánovanej vrcholnej schôdzky prezidentov Francúzska, Ruskej federácie a Ukrajiny, Francoisa Hollanda, Vladimira Putina a Petra Porošenka, ako aj nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v bieloruskej metropole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok