Lekár šokoval slovami o úplatkoch, politici podávajú trestné oznámenie

TA3, SITA
10.2.2015 13:06

Trojica politikov Daniel Lipšic, Ľubomír Galko a Igor Matovič podáva trestné oznámenie na lekára Petra Liptáka, ktorý je zároveň riaditeľom sekretariátu Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva. Dôvodom je podozrenie z brania úplatku. Reagujú tak na jeho výroky, ktoré odzneli v médiách.

Lipšic: Úplatky v medicíne sú hyenizmus

Lipšicovi prekáža najmä výrok, že pacient, ktorý nemá peniaze, má smolu. Ako povedal na tlačovej besede, viacerí lekári berú úplatky ako normu, čo je choré. Upozornil, že korupcia v zdravotníctve je na najvyššej úrovni, čoho príkladom bola kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, ale je aj na najnižšej, u lekárov.

„Je najväčší hyenizmus brať úplatky v medicíne,“ vyhlásil. Lipšic je pripravený, ak budú mať ľudia záujem o právne zastupovanie ako poškodení, alebo v prípade, že úplatok dali, ich zastupovať.

Postojom Liptáka je sklamaný podpredseda SaS Ľubomír Galko. Jeho sklamanie je o to väčšie, že Lipták pôsobí v spoločnosti, ktorá zastrešuje 1 400 lekárov. „Nejde o vyjadrenie tuctového lekára. Jeho vyjadrenie je neospravedlniteľné,“ povedal Galko.

Zároveň je presvedčený, že nejde o názor všetkých lekárov. Podľa Igora Matoviča takýchto hyen v bielych plášťoch je viacero. Vyzval preto ľudí, ktorí chceli zachrániť život sebe alebo život blízkych a pýtali si od nich lekári úplatok, aby sa na nich obrátili a svedčili proti takýmto hyenám.

Novotný: Musí konať polícia aj Kollár

Podľa neurochirurga a člena Výboru pre zdravotníctvo Viliama Novotného musí začať v prípade vyjadrení lekára Petra Liptáka o úplatkoch konať polícia aj prezident Slovenskej komory lekárov Marián Kollár. Vyjadrenia Liptáka o tom, že pacient bez peňazí má u lekára smolu považuje Novotný za neprípustné.

„Ako neurochirurg, ktorý sa reálne s pacientmi stretávam v praxi, som z takéhoto neľudského prístupu, ktorý je navyše v rozpore s lekárskou prísahou, šokovaný,“ dodal v rozhovore. Podľa Novotného doktor Lipták poškodil dobré meno stoviek slušných lekárov.

Polícia aj SLK sa vyjadreniami zaoberajú

Polícia sa vyjadreniami doktora Liptáka k darom od pacientov začala zaoberať okamžite po ich zverejnení z úradnej povinnosti, povedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. "Bližšie informácie k postupu polície vzhľadom na vykonávané úkony nie je možné poskytnúť," dodala.

Slovami lekára Liptáka sa zaoberala aj Slovenská lekárska komora. "Prezídium Slovenskej lekárskej komory sa dištancuje od uvedených vyjadrení a dáva podnet Kontrolnému výboru Slovenskej lekárskej komory vo veci podozrenia z porušenia Etického kódexu zdravotníckeho pracovníka a Deontologického kódexu Slovenskej lekárskej komory MUDr. Liptákom," uvádza Slovenská lekárska komora v stanovisku.

Komora dodáva, že už dlho upozorňuje na nedofinancovanie slovenského zdravotníctva, zároveň však odmieta prijímanie neodôvodnených platieb od pacientov ako spôsob riešenia tohto problému.

Lipták: Ročne dostávam 5-tisíc eur

Lipták v pondelok vo večernom spravodajstve televízie Markíza priznal, že ročne od pacientov dostane 5 000 eur. "Ja to robím tak, že ja od svojich pacientov prijímam dary. Takže ja prijmem, čo ja viem, 5-tisíc eur na daroch každý rok... Nás ako keby život tlačí k tomu, že musíme prijať akúkoľvek pomoc, a hlavne finančnú pomoc od pacientov, uviedol pre TV Markíza. Ako dodal, väčšinou dávajú chudobní ľudia peniaze.

"No, nie je mi to vôbec nepríjemné, lebo vlastne tie peniaze ja potrebujem," povedal v televízii. Na otázku reportérky, čo keď niekto nemá peniaze na to, aby zaplatil úplatok, doktor Lipták odpovedal: "Keď niekto nemá, by som to nenazýval ako úplatok. To je taká tá platba na dofinancovanie. Ale keď niekto nemá, tak má smolu".

Pozrite si celý brífing

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok