Prevádzkovateľa obchodu Silk Road v internetovom podsvetí uznali vinným

TA3
5.2.2015 10:31

Údajný prevádzkovateľ internetového portálu Silk Road, cez ktorý sa dali kupovať aj drogy, je vinný vo všetkých bodoch obžaloby. Rozhodla o tom porota v New Yorku. 30-ročnému mužovi hrozí doživotné väzenie.

Hodvábna cesta zarábala milióny

Ross Ulbricht, 30-ročný prevádzkovateľ virtuálneho trhoviska na hlbokom webe (deep web) Silk Road, bol v noci nadnes v New Yorku uznaný za vinného vo všetkých siedmich bodoch obžaloby vrátane predaja drog a prania špinavých peňazí. Informoval o tom spravodajský servis BBC.

Prokuratúra tvrdí, že na trhovisku
Silk Road došlo k viac ako jednému miliónu obchodov s drogami, čo podľa nej Ulbrichtovi prinieslo zisk približne 16 miliónov eur vo virtuálnej mene Bitcoin.

Hrozí mu doživotie

Ulbrichtovi hrozí trest doživotného väzenia. Podľa prokurátora Preeta Bhararu bol rozhodnutie poroty o vine šéfa Silk Road jasnou správou, že ani hlboký web nie je dostatočnou ochranou pred zadržaním a stíhaním.

Podľa BBC bol rozsudok rýchly a predstavuje významné víťazstvo pre federálnu prokuratúru:
Silk Road, teda v preklade Hodvábna cesta, ktorý bol v minulosti vnímaný ako ukážkový príklad anonymného internetového čierneho trhu, je zničený a jeho zakladateľ potrestaný.

Ilustrácie z procesu a ukážky z webu Silk Road

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok