Druhý pilier sa v polovici marca otvorí, rozhodol parlament

TA3, SITA
4.2.2015 13:03

Druhý dôchodkový pilier sa otvorí od 15. marca do 15. júna tohto roka. Rozhodol o tom parlament, keď v zrýchlenom konaní schválil novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Môžu vystúpiť aj vstúpiť

V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostanú všetci sporitelia, okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou, alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania. 

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého dostane sporiteľ pri žiadaní o dôchodok z druhého piliera informáciu o percentuálnej výške garantovaného výnosu z umiestnenia prostriedkov technických rezerv, ktorú poisťovňa použila pri výpočte jeho dôchodku.

To sa premietne aj v ponukovom liste, ktorý Sociálna poisťovňa zasiela sporiteľovi po tom, čo požiadal o starobný alebo predčasný starobný dôchodok a splnil podmienky na jeho výplatu. Týmto krokom sa má dosiahnuť zvýšenie transparentnosti výpočtu dôchodku poisťovňou a lepšia možnosť porovnania ponúk dôchodkov, ktoré vyhotovili jednotlivé poisťovne sporiteľovi.

Po vystúpení treba doručiť SP oznámenie

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť Sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie, ktorého súčasťou je prejav vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa o doručení tohto písomného oznámenia bude informovať sporiteľovu DSS.

Tá následne prevedie sporiteľovu nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov vrátane výnosu z týchto príspevkov na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. "V prípade, že si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená," uvádza ministerstvo práce. 

Sporitelia, ktorí v minulosti využili v súvislosti s platením dobrovoľných príspevkov daňové zvýhodnenie a rozhodnú sa vystúpiť z druhého piliera, budú povinní zvýšiť si základ dane o sumu uplatnených zaplatených dobrovoľných príspevkov.

"Vplyv na rozpočet verejnej správy, podnikateľské prostredie, ani vplyv na hospodárenie obyvateľstva, resp. na sporiteľov nie je možné odhadnúť, pretože nie je možné odhadnúť počet sporiteľov, ktorí vystúpia zo systému starobného dôchodkového sporenia a ktorí vstúpia do systému starobného dôchodkového sporenia," uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Peniaze z druhého piliera by mohli byť použité na financovanie PPP projektov

Pozrite si aj tlačovú besedu po rokovaní vlády

Hlasovanie sledovala Ľuba Oravová

Fico: Je to férové riešenie

Robert Fico víta rozhodnutie Národnej rady. "Vítam rozhodnutie NR SR a verím, že tento návrh zákona podpíše pán prezident SR bez toho, aby sme museli o ňom opätovne rokovať. Pokiaľ by však toto právo pánom prezidentom SR bolo využité, máme dosť času na to, aby sme 15. marec 2015 v každom prípade stíhali. Sme na to pripravení a verím, že táto férová ponuka, toto férové riešenie bude takto prijaté aj slovenskou verejnosťou," povedal.      

Sporiteľ v 2. pilieri sa bude podľa premiéra môcť dobrovoľne rozhodnúť, či v ňom zostane a bude znášať riziká nízkeho dôchodku v budúcnosti, alebo sa vráti naspäť do Sociálnej poisťovne, do prvého piliera.       

"Dôvody, pre ktoré vláda SR navrhla otvoriť 2. pilier, sú dostatočne známe. Je to predovšetkým dôkaz, že po desiatich rokoch sporenia v 2. pilieri boli vypočítané dôchodky, ktoré môžeme označiť za smiešne. Rovnako vieme, že v 2. pilieri sú státisíce ľudí, ktorí buď z dôvodu veku, nízkeho alebo žiadneho príjmu nemajú žiadnu šancu, aby mali vyšší dôchodok, keď sa bude spočítavať z 1. a 2. piliera, ako keby dôchodok mali len z 1. piliera," poznamenal.

Bugár: Otvorenie destabilizuje systém

V poradí štvrté otvorenie 2. piliera je podľa opozičnej strany Most-Híd nezodpovedné a nekorektné voči občanom. "Každé otvorenie druhého piliera čoraz viac destabilizuje dvojpilierový dôchodkový systém," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda strany Béla Bugár.      

Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna doplnil, že vláda chce otvorením 2. piliera získať peniaze sporiteľov pre svoj sociálny balíček. Keď totiž sporitelia prestúpia z 2. piliera do prvého, spolu s nimi sa presunú aj ich nasporené peniaze. Prvý pilier funguje ako priebežný, takže peniaze z neho sa použijú na dôchodky súčasných seniorov. Vláda tak nebude musieť prvý dôchodkový pilier dotovať takou veľkou sumou.       

Rovnaký názor má aj nezaradený poslanec Jozef Kollár, podľa ktorého sa môže pri tomto štvrtom otvorení piliera presunúť až 400 miliónov eur. "Presne o túto sumu by sa v budúcom roku znížil transfer zo štátneho rozpočtu do Sociálnej poisťovne," konštatoval Kollár.

Vyjadrila sa aj strana Most-Híd

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok