Kauzu Gorila treba vyšetriť aj za cenu zmeny legislatívy, tvrdí SDKÚ

TASR TA3
4.2.2015 11:40

Prezídium SDKÚ vyzvalo orgány štátu, aby zverejnili podrobné informácie o vyšetrovaní v súvislosti s dokumentom Gorila. Podľa predsedu strany Pavla Freša má verejnosť právo vedieť, ktoré pasáže zo spisu sú autentické a ktorí verejní funkcionári či zamestnanci štátnych inštitúcií sa zúčastňovali na stretnutiach v byte na Vazovovej ulici v Bratislave.

Kauzu Gorila treba vyšetriť aj za cenu zmeny legislatívy, tvrdí SDKÚ
SITA

Chcú navrhnúť Lex Gorila

Členovia Prezídia sa zhodli na tom, že kauzu Gorila je potrebné dôkladne vyšetriť aj za cenu zmeny súčasnej legislatívy.

"SDKÚ-DS je pripravená, ak také prekážky existujú, navrhnúť také legislatívne riešenia, vrátane špeciálneho zákona Lex Gorila, ktoré by umožnili odtajnenie a úspešné vyšetrenie tejto kauzy," skonštatoval Frešo.

Dvojpilierový systém je garanciou

Vedenie SDKÚ-DS sa zaoberalo tiež problémom výšky dôchodkov vyplácaných z druhého piliera. Vláde Roberta Fica strana navrhla, aby bol využitý Rezervný fond solidarity. "Z neho budú v prípade potreby navýšené dôchodky ľudí z dvojpilierového systému tak, aby nikto nemal nižší dôchodok nezávisle od toho, v ktorom pilieri je," povedal Frešo.

Podľa SDKÚ-DS zostáva aj naďalej jedinou garanciou budúcich dôchodkov pracujúcich ľudí na Slovensku existencia silného a stabilného dvojpilierového systému, ktorý garantuje, že ľudia v dôchodkovom veku nebudú celkom závislí od štátu.

"Peniaze na súkromných účtoch sporiteľov sú ich vlastníctvom, predmetom dedenia a jediným nástrojom na ich ochranu je ústavný zákon. Prinášame také riešenie, ktoré je racionálne a reálne," skonštatoval Ľudovít Kaník.

Pozrite si aj tlačovú besedu

Výsledok gréckych volieb rešpektujú

Prezídiumsa zaoberalo aj nedávnymi voľbami v Grécku. Ako Frešo zdôraznil, strana rešpektuje rozhodnutie občanov tejto krajiny, zároveň však pripomenul, že skôr, než sa grécka vláda odkloní od programu šetrenia a ozdravovania verejných financií, je jej povinnosťou prebrať na seba všetky záväzky, ktoré sa pri záchrane Grécka rozhodli na seba prevziať občania Európskej únie vrátane slovenských občanov.

"Obyvatelia krajín Európskej únie vrátane občanov Slovenska, ktorí na svojich pleciach nesú záruky za grécky dlh, nemôžu znášať možné riziká spojené s hrozbami nezodpovedného šafárenia, ktorým sa nová grécka vláda prezentovala pred voľbami,"
dodal Frešo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok