Slovenská ekonomika porastie rýchlejšie ako vlani

TA3 TASR
3.2.2015 16:52

Slovenská ekonomika porastie v tomto roku o 2,9 %. Vyplýva to z aktualizovanej prognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií, ktorú dnes predstavil šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD). Štát tak zvýšil svoj septembrový odhad rastu na úrovni 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP).

"Dobrou správou pre krajinu je, že oživenie slovenskej ekonomiky pokračuje zdravým tempom napriek značným problémom, ktoré máme vo vonkajšom prostredí, kľúčovo v eurozóne. Naša malá otvorená ekonomika zostáva stabilná, investori nám dôverujú a celkom sme optimistickí pri pohľade do budúcnosti," uviedol Kažimír na tlačovej konferencii v Bratislave.

Hlavným ťahúňom ekonomiky Slovenska by mala byť aj v roku 2015 robustná spotreba domácností. "Vyšší nárast spotreby domácností odráža pokračujúci pozitívny vývoj na trhu práce, pozitívny je aj spotrebiteľský sentiment. Pozitívne bude na rast vplývať aj rast našich obchodných partnerov a, samozrejme, pozitívom budú aj priaznivé ceny energií, hlavne mám na mysli svetové ceny ropy," zdôraznil minister financií.

Reálne príjmy podľa Kažimíra porastú vďaka nulovej inflácii a kondícia trhu práce sa bude naďalej zlepšovať. Rast investícií má byť ťahaný najmä súkromným sektorom. Minister zároveň priblížil, že v rokoch 2016 a 2017 by mal ekonomický rast dosiahnuť 3,6 % HDP a v roku 2018 3,7 %.

Po vlaňajšku, keď reálne mzdy rástli najrýchlejšie za posledných sedem rokov na úrovni 4,4 %, by mali tento rok stúpnuť o 2,6 %. Miera nezamestnanosti bude podľa prognózy ďalej klesať z očakávaných 12,9 % až na úroveň okolo 10 % v roku 2018. Zamestnanosť by mala aj v tomto roku rásť, a to až do približne 0,8 %. Ministerstvo navyše predpokladá pre tento rok nulovú infláciu, ktorá by mala dosiahnuť 1,6 % v roku 2016 a 1,8 % v roku 2017.

"V roku 2015 očakávame lepší vývoj ekonomiky, ako sme videli pred pár mesiacmi. Očakávame odraz stability aj legislatívneho prostredia," uzavrel Kažimír s tým, že v lepšiu budúcnosť Slovenska verí napriek turbulenciám vo svete súvisiacim s konfliktom na Ukrajine či situáciou v Grécku.

Záznam z tlačovej besedy ministra Kažimíra a šéfa IFP Filka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok