U prezidenta hľadajú peniaze na odškodné pre Čentéša, rozpočet s ním nerátal

SITA
3.2.2015 11:01

Kancelária prezidenta musí nájsť 60-tisíc eur na odškodné pre Jozefa Čentéša, ktorého práva nevymenovaním za generálneho prokurátora porušil bývalý prezident Ivan Gašparovič. Rozpočet kancelárie hlavy štátu schválený poslancami však s takýmto výdavkom nepočítal.

U prezidenta hľadajú peniaze na odškodné pre Čentéša, rozpočet s ním nerátal
TASR

Kancelária hľadá peniaze

Rozpočet kancelárie hlavy štátu schválený poslancami však s takýmto výdavkom nepočítal. "Kancelária prezidenta aktuálne hľadá riešenie, ako naplniť rozhodnutie Ústavného súdu," povedal šéf prezidentovho komunikačného odboru Roman Krpelan. Akým spôsobom chcú peniaze získať, Krpelan nespresnil.

Ústavný súd začiatkom decembra rozhodol, že prezident Ivan Gašparovič porušil nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v decembri 2012 jeho základné práva zaručené ústavou – prístup k voleným a verejným funkciám za rovnakých podmienok ako aj práva na vstup do verejnej služby štátu.

Súd mu priznal 60-tisíc

Ústavný súd zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta a Čentéšovi priznal primerané finančné zadosťučinenie 60-tisíc eur. Čentéš už dávnejšie vyhlásil, že peniaze venuje detskému hospicu Plamienok a menšiu časť organizácii VIA IURIS, ktorá pomáha občanom pri ochrane ich základných práv a slobôd.

Jozefa Čentéša 17. júna 2011 zvolili poslanci za generálneho prokuratúra. Hlasovalo za neho 79 z 89 prítomných poslancov. Bývalý prezident Ivan Gašparovič bol najprv nečinný, neskôr odmietol Čentéša vymenovať do funkcie.

Jozef Čentéš podal v súvislosti s nečinnosťou prezidenta Gašparoviča sťažnosť na ÚS SR ešte v roku 2011. Ďalšiu sťažnosť vo veci namietaného porušenia základných práv rozhodnutím prezidenta SR nevymenovať ho do funkcie generálneho prokurátora podal Čentéš 3. januára 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok