V predvečer návštevy Merkelovej v Maďarsku demonštrovali proti Orbánovi

TA3 TASR
1.2.2015 20:24

V 11 maďarských a šiestich zahraničných mestách zorganizovali protivládne demonštrácie, ktorými chceli Maďari vyjadriť svoj odpor proti vláde premiéra Viktora Orbána. Protesty načasovali pred pondelňajšou budapeštianskou návštevou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

"Deň pred návštevou Merkelovej je vhodný na to, aby sme ukázali, že Viktor Orbán nie je totožný s Maďarskom. Maďarsko si neželá mafiánsky štát a nedemokratickú vládu," píše sa na stránke organizátora demonštrácie - skupiny Kreatívny odpor na Facebooku.

Podľa spravodajského servera Hir24.hu účasť na budapeštianskej demonštrácii, ktorá sa začala podvečer na Kossuthovom námestí, na sociálnej sieti avizovalo 13.000 ľudí. Na námestie v Budapešti prišlo na začiatok demonštrácie do 2000 ľudí.

Rečníci podotkli, že na doplnkových voľbách vo Veszpréme o tri týždne je šanca, že vládna strana Fidesz stratí po piatich rokoch doterajšiu dvojtretinovú väčšinu v parlamente.

Predseda Hnutia maďarskej solidarity Sándor Székely  zdôraznil, že je potrebné vymeniť Orbánovu vládu. Pripomenul, že kvôli hospodárskym krízam a Orbánovej hospodárskej politike odišlo do zahraničia 500.000 Maďarov.

Filozofka Ágnes Hellerová vyjadrila názor, že Maďari chcú normálnu krajinu so slobodnou tlačou - najmä verejnoprávnymi médiami, s autonómiou univerzít, s úctou ku všetkým menšinám a prisťahovalcom, so spravodlivou daňovou politikou a perspektívou pre mladých.

Podľa organizátora protestného zhromaždenia Zoltána Vajdu je treba ukázať, že Maďari majú silu. Ako poznamenal, poslať preč Orbána nie je úlohou kancelárky Merkelovej, majú to urobiť sami Maďari. "Chceme Európu, kde ľudia nemajú obavy telefonovať, kde nikomu nezoberú jeho majetok a kde sa nikto nebojí štátu," dodal Vajda.

Demonštrácia sa skončila bez incidentov krátko po 17.00 h výzvou na ďalšie protivládne zhromaždenie, ktoré sa má uskutočniť 15. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok