Banky plánujú v tomto roku prepúšťať aj pre regulácie

TASR
1.2.2015 11:04

Tri z desiatich bánk plánujú v tomto roku prepúšťať. Hlavnými dôvodmi sú tlak na znižovanie nákladov a zvyšovanie ziskovosti spojené s prísnejšou reguláciou. Vyplynulo to z výsledkov 4. ročníka pravidelného prieskumu spoločnosti Capco, ktorý uskutočnila medzi 1200 predstaviteľmi finančného sektora v Európe, Amerike a Ázii vrátane Slovenska.

Banky plánujú v tomto roku prepúšťať aj pre regulácie
TA3

Až 70 % bankárov očakáva, že v roku 2015 čaká finančný sektor ďalší náročný rok. Ako dôvod v prieskume uviedli nestabilné ekonomické a politické prostredie, tlak na znižovanie nákladov, ako aj riadenie rizík a prístup ku kapitálu. Bankári však považujú za prekážku v podnikaní aj striktné regulácie. Finančné domy preto plánujú v tomto roku znižovať počet zamestnancov. V prieskume to avizovalo 31 % bankárov.

Ako ďalej vyplynulo z prieskumu, najväčšiu pozornosť budú finančné domy v tomto roku venovať inováciám, čiže zjednodušeniu prístupu klientov k bankovým službám, ako aj vnútornej modernizácii najmä v oblasti IT. Tomu zodpovedá aj očakávané zvyšovanie rozpočtov. Takmer každý druhý bankár očakáva, že investuje viac do inovácií v porovnaní s minulým rokom. Dokonca 30 % bánk je v tomto roku pripravených zmeniť celý biznis model tak, aby zvýšili atraktivitu pre klientov a zabezpečili efektívne fungovanie svojej banky. "Digitalizácia a nové technológie sú najlepšou cestou, ako optimalizovať fungovanie bánk a zlepšiť zážitok klientov z kontaktu s bankou. Prieskum ukázal, že nie samotná značka, ale skúsenosti priateľov a známych v kombinácii s inovatívnosťou a primeranou cenou rozhodujú o tom, ktorú banku si človek vyberie," zhodnotil výsledky prieskumu riaditeľ Capco Slovensko Claus Hintermeier.

Aj keď sa bankári zhodujú v tom, že inovácie budú kľúčové pre ich ďalšiu existenciu, nepripravujú sa na skutočnú konkurenciu z internetu. V prieskume 92 % bankárov uviedlo, že najväčší konkurenčný tlak v tomto roku očakávajú od tradičných kamenných bánk a štvrtina bankárov počíta s novými, inovatívnymi hráčmi na trhu. Naopak, virtuálne meny ako Bitcoin, ktorých sa bankári najviac obávali v prieskume pred rokom, budú mať podľa nich menší vplyv na biznis v tomto roku. "Takzvaní inovatívni hráči najmenej ovplyvnia oblasť úverov. Tu sa tradičné banky stále cítia pomerne silno," doplnil Hintermeier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok