Policajti dostanú nový vrtuľník

SITA
31.1.2015 16:22

Slovenskí policajti by mali o pár mesiacov lietať na novom americkom vrtuľníku Bell. "Nová helikoptéra sa momentálne nachádza v Kanade, kde sa čaká na jej vybavenie policajným príslušenstvom," povedal pre agentúru SITA hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Policajti dostanú nový vrtuľník
SITA/AP

Ide o projekt bezplatnej výmeny za náš starší stroj Mi-171. Vrtuľník by mali podľa Lazarova zaradiť do prevádzky koncom mája, prípadne začiatkom júna.

Rezort vnútra zverejnil v Centrálnom registri zmlúv zámennú zmluvu, ktorá sa týka výmeny vrtuľníkov. Zo zmluvy vyplýva, že ruský vrtuľník Mi-171 má hodnotu približne 4,3 milióna eur. V zmluve je zakotvené, že zámena je bezplatná, rozdiely v cenách sa nebudú vysporiadavať. Policajnú konfiguráciu si dopláca ministerstvo z vlastného vrecka. Vrtuľník Bell 429 kúpila od výrobcu spoločnosť Forward Group Integrated Ltd., ktorá ho vymení za náš ťažký stroj Mi-171.

Projekt bezplatnej zámeny dvoch ruských strojov Mi-171 za dva nové vrtuľníky Bell 429 oznámil šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák na jar minulého roku. Ministerstvo má momentálne štyri ťažké vrtuľníky typu Mi-171. Dva, ktoré nelietajú od roku 2010, lebo vyžadujú generálnu opravu, sa rozhodli zameniť za stredné vrtuľníky Bell. Tie sú podľa Kaliňáka menej nákladné. Nedokážu síce pri hasení požiaru nabrať na jedno vzlietnutie štyritisíc litrov vody ako ruské helikoptéry, no sú flexibilnejšie a zvládnu objem 1 300 litrov vody. Rezort vnútra si zvyšné dva ruské vrtuľníky nechá. "Potrebujete kombináciu, aj v armáde nemôžete na všetko použiť tank, musíte mať aj ľahkú techniku," hovoril vlani v máji Kaliňák s tým, že doteraz ľahké helikoptéry chýbali. Stroje Mi-171 majú dva- až trikrát vyššiu hodnotu ako stredný druh vrtuľníkov. O výmene druhého vrtuľníka zatiaľ rokujú.

Minister vnútra chce aj ďalšie stredne veľké vrtuľníky. Zámer je kúpiť z eurofondov štyri hasičské a záchranárske helikoptéry a dve na monitorovanie východnej hranice. Kaliňák odhaduje, že aj keď je plán šesť vrtuľníkov, nakoniec sa možno podarí obstarať štyri kusy. „Aj iné krajiny žiadajú o eurofondy na tento účel, takže napokon možno budeme kupovať štyri vrtuľníky, čo by s dvoma Bellmi - alebo aspoň jedným - mohlo tvoriť minimálnu kostru, ktorú Slovensko potrebuje,“ hovoril vlani v decembri minister. Dodal, že ťažké vrtuľníky, ktoré sa používajú dnes na všetko, sú veľmi náročné na prevádzku. Podľa Kaliňáka vyjde jedna letová hodina odhadom päťnásobne drahšie ako pri nových vrtuľníkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok