NATO rozmiestni jednotky vo východnej Európe

TASR SITA
30.1.2015 18:48

Severoatlantická aliancia dnes oznámila, že v šiestich štátoch východnej Európy rozmiestni malé jednotky, aby pomohla koordinovať sily rýchleho nasadenia v reakcii na kroky Ruska na Ukrajine.

NATO rozmiestni jednotky vo východnej Európe
SITA/AP

Jednotky budú fungovať ako spojky

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že jednotky budú rozmiestnené v Estónsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku a Rumunsku. Budú prvé svojho druhu území týchto krajín.

"Budú spojkou medzi národnými ozbrojenými silami a silami NATO," povedal Stoltenberg.

Ministri obrany 28 členských krajín NATO budú 5. februára diskutovať o silách rýchleho nasadenia, ktoré by boli schopné rýchlo reagovať na akomkoľvek ohrozenom území v Európe.

jens.jpg

Krajiny ktoré poskytnú vojakov oznámia budúci týždeň

Stoltenberg povedal, že krajiny, ktoré by mali poskytnúť niekoľko tisíc vojakov, budú známe na budúci týždeň. Ohlásené jednotky budú pozostávať iba z niekoľkých desiatok vojakov. Budú plánovať a organizovať vojenské cvičenie a poskytovať velenie a kontrolu všetkým posilám, ktoré budú sily rýchlej reakcie potrebovať.

"Budú plánovať, budú organizovať cvičenia, poskytovať... niektoré kľúčové prvky velenia posíl," povedal Stoltenberg. Ochotu už prejavili napríklad Nórsko, Nemecko a Holandsko.

Posilnenie prítomnosti NATO a organizovanie spoločných vojenských cvičení je odpoveďou aliancie za zintenzívnenie ruských vojenských aktivít v Európe. Len minulý rok podľa Stoltenberga zaznamenalo NATO 400 nepovolených preletov ruských lietadiel pri európskom vzdušnom priestore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok