Nórski poslanci nominovali pápeža Františka na Nobelovu cenu za mier

TASR
30.1.2015 18:38

Pápež František a konžský lekár Denis Mukwege boli nominovaní na Nobelovu cenu mieru. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie nórskych poslancov. K nominácii došlo iba niekoľko dní pred vypršaním termínu, do ktorého ich je možné podávať.

Nórski poslanci nominovali pápeža Františka na Nobelovu cenu za mier
SITA/AP

Pápež "hral vo svete veľkú úlohu. Pokiaľ viem, žiadny pápež dosiaľ túto cenu nedostal," povedal Abid Raja, člen parlamentu za Liberálnu stranu. Raja spomenul pápežovu obranu slobody náboženského vyznania, ako aj úsilie o sociálnu spravodlivosť. Pre Raju ako moslima je podľa vlastných slov "veľkou cťou nominovať pápeža".

Zákonodarcovia, akademici, bývali laureáti cien, ako aj bývalí a súčasní členovia Nobelovej komisie majú právo do 1. februára podávať nominácie.

Mukwege bol - podobne ako pápež - už v minulosti nominovaný na Nobelovu cenu mieru. Vlani získal Sacharovovu cenu, ktorú udeľuje Európsky parlament. Prevádzkuje nemocnicu v Konžskej demokratickej republike, v ktorej ošetrujú tisíce obetí hromadných znásilnení, páchaných bojujúcimi skupinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok