Mierové rokovania v Minsku zrušili, podľa separatistov za to môže Kyjev

TA3 SITA TASR
30.1.2015 16:38

Predstavitelia proruských separatistov dnes v Minsku obvinili ukrajinských predstaviteľov, že rokovania v Minsku ignorujú a do bieloruskej metropoly neprišli. Rozhovory o urovnaní ukrajinského konfliktu tak podľa separatistov museli byť zrušené. Sami sa údajne chystajú z Minska odísť ešte dnes.

Separatisti sú pripravení pokračovať v ofenzíve

Pred odletom späť do Moskvy predstaviteľ povstalcov Denis Pušilin povedal, že Ruskom podporovaní separatisti sú pripravení pokračovať v "ofenzíve" a prevziať kontrolu nad dvoma hlavnými regiónmi na východe Ukrajiny, ak sa boje s vládnymi silami obnovia.

Zástupca proruských povstalcov predtým v piatok uviedol, že cestuje do Minska na rokovania so zástupcami Kyjeva, Moskvy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Skupina vyrokovala dohodu o prímerí v Minsku už v septembri, nárast násilia na východe v posledných dvoch týždňoch však často porušované prímerie úplne pochoval.

Ďalšie rokovania sa mali zamerať na novú dohodu o prímerí s cieľom ukončiť konflikt, ktorý si medzičasom vyžiadal už vyše 5 000 obetí.

Rokovania by mohli pokračovať v sobotu

Podľa bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, ktorý je reprezentantom Kyjeva na minských rokovaniach, by sa kontaktná skupina mohla stretnúť v sobotu 31. januára. Francúzsko a Poľsko dnes vyzvali Moskvu, aby zastavila všetky druhy pomoci separatistom na Ukrajine. Varovali, že sankcie budú platné dovtedy, kým sa nenájde politické riešenie tejto otázky.

"Sme veľmi znepokojení tým, čo sa deje na východnej Ukrajine," povedal francúzsky prezident Francois Hollande po rozhovore s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou, pričom prízvukoval nutnosť politického riešenia, keďže sankcie voči Rusku si vyberajú daň v celom regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok