Separatisti obkľúčili Debaľcevo, Porošenko sľubuje vojakom viac peňazí

TASR TA3
29.1.2015 11:22

Separatisti bojujúci na východe Ukrajiny oznámili, že sa im podarilo takmer úplne obkľúčiť vládne sily v meste Debaľcevo, kde sa nachádza strategicky dôležitý železničný uzol. Informovala o tom v stredu agentúra AP, citujúc zástupcu veliteľa tamojších povstalcov Eduarda Basurina.

Mesto údajne ostreľujú Gradmi

Diaľnica spájajúca mesto s inými územiami, ktoré sú pod kontrolou ukrajinskej armády, je podľa Basurinových slov teraz v rukách separatistov, obkľúčenie Debaľceva však nie je úplné. Hovorca vládnych síl Andrij Lysenko potvrdil, že mesto je obkľúčené z dvoch strán a je terčom ťažkého ostreľovania raketometmi Grad.

Iní vládni činitelia odmietli tvrdenie, že armáda je blízko obkľúčenia a vyhlásenie separatistov označili za prehnané. Debaľcevo je jedným z početných ohnísk konfliktu, ktorý začiatkom roka po mesiaci relatívneho pokoja znova prepukol na východnej Ukrajine. Basurin podotkol, že podmienky Minského dohovoru už neplatia.

Postup separatistov vážne podkopáva nádeje na obnovenie mieru, ktorý vlani vyjednalo medzinárodné spoločenstvo, sprostredkujúc kontaktnú linku medzi bojujúcimi stranami. Dohodu podpísali v bieloruskom Minsku lídri povstalcov, zástupcovia Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).


Konflikt, ktorý vzplanul minulý rok v apríli, si vyžiadal už vyše 5100 obetí na životoch a vyhnal zo svojich domovov viac než 900.000 ľudí, uvádzajú odhady ukrajinských vládnych zdrojov.

Porošenko sľúbil vojakom viac peňazí

Prezident Petro Porošenko sľúbil dodatočných 1000 hrivien (55,6 eura) denne každému vojakovi, ktorý sa od 1. februára 2015 priamo zapojí do bojov proti separatistom na juhovýchode krajiny, informoval dnes spravodajský server Sputnik.

Poradca ukrajinského prezidenta Jurij Biriukov totiž v stredu oznámil, že dochádza k masívnemu vyhýbaniu sa odvodom do armády, ktoré sa začali 20. januára. Od začiatku bojov na východe Ukrajiny zahynulo 1194 vládnych vojakov, bilancoval v stredu hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin.

Zároveň konštatoval, že len za posledných 24 hodín bolo zabitých 89 vojakov. Najprudšie boje sa podľa neho odohrali v smeroch na mestá Debaľcevo a Doneck.

Ukrajina posledných dní, zábery sú najmä z Mariupoľa

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok