Vo finále ženskej dvojhry Serena Williamsová so Šarapovovou

TASR TA3
29.1.2015 07:29

Dve najvyššie nasadené tenistky Američanka Serena Williamsová a Ruska Maria Šarapovová sa v sobotu o 9.30 SEČ stretnú vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Vo finále ženskej dvojhry Serena Williamsová so Šarapovovou
SITA/AP

Serena Williamsová si v semifinále ako nasadená jednotka poradila s 19-ročnou krajankou Madison Keysovou v dvoch setoch 7:6 (5), 6:2 a v Melbourne bude bojovať o svoj šiesty singlový titul, prvý od roku 2010, celkovo devätnásty z podujatí veľkej štvorky.

Vo veku 33 rokov a štyri mesiace sa stala zároveň najstaršou finalistkou Australian Open, keď prekonala zápis legendárnej Chris Evertovej. Bez ohľadu na výsledok zápasu si udrží post svetovej jednotky. Šarapovová, šampiónka z roku 2008, v úvodnom semifinále ako nasadená dvojka zdolala svoju krajanku a desiatku "pavúka" Jekaterinu Makarovovú za 87 minút hladko v dvoch setoch 6:3, 6:2 a postúpila do svojho jubilejného desiateho grandslamového finále, zatiaľ má bilanciu 5:4. So Serenou Williamsovou prehráva na zápasy 2:16, pričom Američanke podľahla pätnásťkrát v rade.

Keysová hneď v úvode duelu so Serenou Williamsovou štvrťfinálovú premožiteľku Slovenky Dominiky Cibulkovej brejkla, jej súperka však vyrovnala na 3:3 a o osude prvého setu rozhodol tajbrejk. V skrátenej hre mala vďaka rýchlemu minibrejku a skvelému podaniu navrch mladšia zo sestier Williamsových. V druhom dejstve už ovládla dvorec a talentovanej krajanke dovolila uhrať iba dva gemy. V ôsmom geme premenila pri vlastnom servise vďaka trinástemu esu v poradí deviaty mečbal.

"Je super, že sa mi podarilo postúpiť do finále. Pred začiatkom turnaja som nemala žiadne očakávania, o to mám teraz väčšiu radosť. Madison potvrdila, že je veľmi dobrou hráčkou. Určite čoskoro vyhrá Australian Open alebo nejaký ďalší grandslam. Som rada, že v takom mladom veku  predvádza takýto skvelý tenis. Pri mečbaloch zahrala výborne, čo je pre ňu dobré znamenie. Musela som sa veľmi koncentrovať, aby som zlomila jej odpor. Veľká vďaka patrí skvelým fanúšikom. Počas úvodných zápasov v Melbourne ma trápil kašeľ, každým dňom sa však cítim lepšie a lepšie," povedala Američanka v prvom interview priamo na kurte.

Makarovová až do semifinálového duelu nestratila v Melbourne ani set a proti Šarapovovej nastúpila sebavedomo, hoci vo vzájomnej bilancii prehrávala 0:5. V prvom geme sa aj vďaka dvom dvojchybám súperky prepracovala k dvom brejkbalom, bývalá svetová jednotka si však napokon podržala podanie. V ďalšej hre prelomila Makarovovej servis a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 3:0. V druhom dejstve Šarapovová ovládla centrálny dvorec v aréne Roda Lavera, keď Makarovovej nefungovalo prvé podanie ani forhend.


Šarapovová sa dokázala vyrovnať s náročnými podmienkami a silným vetrom, v Melbourne Parku postúpila do štvrtého singlového finále. "Je to výnimočné. Pred začiatkom turnaja som hovorila, že pôjdem od zápasu k zápasu. V 2. kole proti Alexandre Panovovej som musela čeliť dvom mečbalom, teraz som vo finále, z čoho mám veľkú radosť. Počkám si na moju súperku. Serena bude favoritkou, no Madison predvádza v Melbourne najlepší tenis v kariére," povedala Šarapovová pre akreditované médiá.


ženy - dvojhra - semifinále:
Serena Williamsová (1-USA) - Madison Keysová (USA) 7:6 (5), 6:2, Maria Šarapovová (2-Rus.) - Jekaterina Makarovová (10-Rus.) 6:3, 6:2

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok