Taliani si nového prezidenta v prvom kole nezvolili

TA3 TASR
29.1.2015 06:46

Talianski zákonodarcovia dnes v prvom kole hlasovania podľa očakávaní nezvolili nového prezidenta. Žiaden z kandidátov nezískal vo voľbe potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Až 538 z celkovo 1009 poslancov, senátorov a zástupcov regiónov odovzdalo prázdne hlasovacie lístky, informovala agentúra DPA.

Premiér Matteo Renzi predtým avizoval, že kandidát jeho Demokratickej strany (PD), ústavný sudca Sergio Mattarella, by mal byť zvolený za nástupcu Giorgia Napolitana v sobotu vo štvrtom kole hlasovania. V tom bude postačovať nadpolovičná väčšina najmenej 505 hlasov.

Renziho PD sa dopoludnia jednomyseľne rozhodla pre 73-ročného Mattarellu ako svojho kandidáta. Strana disponuje vo volebnom zhromaždení 445 hlasmi.

Expremiér Silvio Berlusconi a jeho konzervatívna strana Forza Italia (FI), ako aj Renziho koaličný partner, strana Nový pravý stred (NCD) ministra vnútra Angelina Alfana, bývalého Berlusconiho spojenca, oznámili, že Mattarellu nepodporia a aj vo štvrtom kole odovzdajú prázdne lístky. "Zhoda s Renzim sa na polceste zastavila," vyhlásil Berlusconi podľa agentúry Ansa, zjavne v súvislosti s dohodou s Renzim o podpore jeho volebných reforiem.


V prvom kole voľby nového prezidenta dostal najviac hlasov, 120, sudca Ferdinando Imposimato, kandidát Hnutia piatich hviezd.


V piatok sa uskutočnia ďalšie dve kolá hlasovania, ktoré sa však pravdepodobne tiež skončia bezvýsledne. Veľká časť delegátov Renziho PD, ako aj početné iné väčšie strany, ohlásili v prvých troch kolách odovzdanie prázdnych hlasovacích lístkov.


Napolitana, ktorý podal demisiu pred dvoma týždňami z dôvody vysokého veku, privítali zákonodarcovia dlhým potleskom. Doterajší prezident vyzdvihol svojho možného nástupcu Mattarellu ako "človeka s absolútnou lojálnosťou, čestnosťou, demokratickou priamočiarosťou a veľkým porozumením pre ústavu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok