Pavlis: Port Service nie je kauza, je to vyfabulovaná téma

TASR TA3
28.1.2015 17:27

Port Service, a. s., nie je kauza, je to vyfabulovaná téma. "Tie fikcie, ktoré sú dnes fabulované, považujem za vykonštruované, možno so zámerom tlačiť na mňa v nejakých iných veciach. Naozaj odmietam akékoľvek spojenie mojej osoby s touto spoločnosťou," uviedol dnes minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) na tlačovej konferencii na pôde svojho rezortu v súvislosti so snahami opozície o jeho odvolanie z ministerskej funkcie.

Pavlis: Port Service nie je kauza, je to vyfabulovaná téma
SITA

Dôvodom na odvolanie má byť podľa opozície konflikt záujmov, do ktorého sa mal Pavlis dostať kvôli medializovanému súdnemu sporu spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM), v ktorom môže štát prísť o 60 miliónov eur. Spoločnosť, ktorej niekdajším predsedom predstavenstva bol Pavlis, si od FNM vymáha peniaze za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Vylúčená zo súťaže bola pre nesplnenie podmienok.

Pavlis dnes zdôraznil, že spoločnosť Port Service, a. s., všetky súdne spory prehrala. Nevidí teda logiku v obvineniach z toho, že by z vedúcich hospodárskych pozícií, ktoré zastával, ovplyvňoval súdy v prospech Port Service. "Rozhodli sme sa ako spoločníci tejto firmy, že ju odpredáme aj so súdnym sporom. Tak sa stalo v roku 2006. Od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a. s., nemám absolútne nič spoločného," dodal minister hospodárstva.

Opoziční poslanci Igor Matovič (OĽaNO), Daniel Lipšic (nezaradený) a europoslanec Richard Sulík (SaS) v utorok (27. 1.) vyzvali premiéra Roberta Fica, aby Pavlisa odvolal z funkcie ministra hospodárstva. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra. Na prípad spoločnosti Port Service upozornila poslankyňa Mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Veronika Remišová (KDH, Most-Híd, NOVA, SaS, OĽaNO, KDS).

Opoziční poslanci upozornili aj na to, že spoločnosť podala žalobu na FNM len päť dní predtým, ako sa stal Pavlis členom dozornej rady fondu. Z tejto pozície mal dokonca Pavlis firme poskytnúť pôžičku vo výške 600.000 korún, pretože prehrala spor s FNM na Krajskom súde v Bratislave a aby mohla podať odvolanie na Najvyšší súd, potrebovala zaplatiť súdny poplatok.

Vo štvrtok (29. 1.) sa bude medializovanými informáciami o kauze zaoberať aj mimoriadny Výbor Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti. Na rokovanie je pozvaný aj Pavlis. Poslanci zároveň avizovali, že ak premiér ministra hospodárstva neodvolá, budú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR.

Záznam z tlačovej besedy ministra hospodárstva Pavlisa

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok