Povstalci vytláčajú vládne sily od Donecka

SITA TA3
27.1.2015 23:10

Ukrajinskí povstalci vytlačili vládne jednotky z dvoch ich pozícií na predmestí východoukrajinského mesta Doneck. V utorok to oznámil zástupca veliteľa tamojších separatistov Eduard Basurin. Armáda podľa neho už nemá pod kontrolou dedinu Marjinka a centrum mestečka Pesky neďaleko doneckého letiska, kde sa stále bojuje.

Povstalci vytláčajú vládne sily od Donecka
Ilustračný záber SITA/AP

Cieľom je podľa Basurina obsadiť celú Doneckú oblasť vrátane strategického prístavu Mariupoľ, ktorého ostreľovanie si v sobotu vyžiadalo životy asi 30 civilistov. Povstalci chcú postupne obsadiť aj mestá Debalceve a Vuhlehirsk medzi Doneckom a Luhanskom vrátane dôležitej cesty a železnice. „Je to naša zem. Mali by sa stiahnuť,“ vyhlásil Basurin.

„Nepriateľ podniká ofenzívu proti ukrajinským jednotkám a okupuje strategicky dôležité miesta pre nové vojenské operácie,“ povedal hovorca ukrajinskej armády Anrij Lysenko. Za posledný deň podľa neho prišlo o život deväť ukrajinských vojakov a asi 30 bolo zranených. Lysenko dodal, že ostreľovanie prebieha na celej frontovej línii, ktorá sa ťahá cez Doneckú aj Luhanskú oblasť.

Povstalecká ofenzíva vyvolala obavy v medzinárodnom spoločenstve, ktoré obviňuje Rusko, že na Ukrajinu poslalo povstalcom vojakov aj zbrane. Európska únia už tento týždeň rozhodne, či zavedie proti Moskve ďalšie ekonomické sankcie. Podobné kroky zvažujú aj Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok