Odborári pred parlamentom lobovali za novelu Zákonníka práce

TA3 SITA
27.1.2015 19:01

Niekoľko stoviek odborárov z Odborového zväzu Kovo prišlo v utorok pred Národnú radu SR vyzvať poslancov, aby prelomili veto prezidenta a opäť v pôvodnom znení schválili novelu Zákonníka práce. Novela pracovného kódexu má sprísniť podmienky pre agentúrne zamestnávanie.

Odborári pred parlamentom lobovali za novelu Zákonníka práce
SITA/Ján Slovák

Odborárov prijal predseda parlamentu Peter Pellegrini, minister práce Ján Richter a šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. "Sľúbili nám, že to schvália v nezmenenej podobe, akurát sa termín posunie a bude účinnosť neskôr,“ povedal pre agentúru SITA šéf OZ Kovo Emil Machyna.

Ešte predtým sa odborári zastavili pred Prezidentským palácom, aby tak vyjadrili nesúhlas s rozhodnutím prezidenta Andreja Kisku nepodpísať novelu Zákonníka práce bez toho, aby ich predtým prijal a vypočul si ich stanovisko. "Keď sa takéto veci schvaľujú, ak bude mať záujem s nami konzultovať, tak budeme radi,“ uviedol Machyna. Ak podľa neho prezident hovorí o tom, že chce chrániť slabších a sociálne odkázaných, tak medzi nich patria aj ľudia pracujúci cez agentúry. Prezident SR Andrej Kiska ešte v polovici decembra minulého roka vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie novelu Zákonníka práce.

Vláda Roberta Fica chce novelou dosiahnuť vyrovnanie mzdových podmienok agentúrnych a interných zamestnancov, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. V prípade nedodržania tejto podmienky má zodpovednosť za doplatenie rozdielu niesť tak agentúra, ako aj užívateľský zamestnávateľ. Novela zavádza aj ďalšie zmeny ako prezumpciu dočasného pridelenia, či úpravu definície závislej práce.

Prezident v odôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že v súvislosti so schválenou novelou sa na neho obrátilo viacero zamestnávateľov so žiadosťou o jej vrátenie Národnej rade SR na opätovné prerokovanie. "Vyjadrili obavy, že schválený zákon neprimerane zvýši náklady a zaťaží administratívu zamestnávateľov, obmedzí schopnosť zamestnávateľov pružne reagovať na dopyt po ich výrobkoch a službách, skomplikuje, či dokonca znemožní realizáciu programov zamestnávania ľudí zo sociálne znevýhodnených skupín, a teda v konečnom dôsledku i tvorbu nových a udržanie existujúcich pracovných miest," píše v odôvodnení Kancelária Prezidenta SR.

Jedným z dôvodov, prečo sa prezident rozhodol zákon poslancom vrátiť, bolo aj podľa neho nedostatočné vyhodnotenie vplyvov schválených zmien na zamestnanosť a tvorbu pracovných miest. "Vzhľadom na rozsah a obsah pripomienok k schválenému zákonu, ktoré som dostal a ktoré sa navyše neobjavili až po jeho schválení Národnou radou SR, ale viaceré boli známe už počas legislatívneho procesu, ako aj na obsah predkladacej správy a dôvodovej správy k vládnemu návrhu zákona som dospel k názoru, že posudzovanie vplyvov na zamestnanosť a na tvorbu pracovných miest nebolo dostatočné, respektíve bolo len formálne," uvádza sa v správe prezidentskej kancelárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok