Japonec Goto a jordanský pilot majú posledné hodiny života, tvrdia islamisti

TASR
27.1.2015 17:26

Radikáli z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zverejnili dnes video, na ktorom sa vyhrážajú, že zadržiavanému japonskému rukojemníkovi ostáva už len 24 hodín života. Autentickosť tejto nahrávky aktuálne skúmajú japonskí predstavitelia, napísala agentúra Reuters.

Japonec Goto a jordanský pilot majú posledné hodiny života, tvrdia islamisti
SITA/AP

Ide o audionahrávku, ktorú dopĺňa fotografický záber zachytávajúci zadržiavaného Japonca Kendžiho Gota (47). V sprievodnom zvukovom zázname údajne samotný Goto hovorí, že mu "ostáva iba 24 hodín života", a jordánskemu pilotovi, ktoré údajne tiež zadržiavajú militanti IS, "dokonca ešte menej".

Aj v tejto nahrávke hlas opakuje podmienky svojho a pilotovho prepustenia, a to výmenou za oslobodenie džihádistky väznenej v Jordánsku. Vysokopostavení japonskí predstavitelia okamžite po jej zverejní zasadli, aby preskúmali pravosť nahrávky a overili jej hodnovernosť. Informovala o tom japonská štátna televízia NHK.

Agentúra Reuters nemohla bezprostredne potvrdiť identitu hlasu na nahrávke, podľa prvých vypočutí sa však zdá, že ide o rovnaký hlas, ktorý rozprával na nahrávke zo soboty. O tomto hlase sa predpokladá, že patril Gotovi.

Džihádistické webové stránky zverejnili v sobotu video, na ktorom pravdepodobne vidno zabitého Japonca, jedného z dvojice japonských rukojemníkov dovtedy zadržiavaných militantmi z IS. Išlo taktiež o zvukovú nahrávku s fotografickými zábermi. Na jednom údajne vidieť bezhlavé telo japonského rukojemníka Harunu Jukawu (42) po tom, ako ho sťali bojovníci IS.


Druhá fotka zachytávala druhého zadržiavaného Japonca Kendžiho Gota. V sprievodnom zvukovom zázname údajne samotný Goto prosil o záchranu svojho života.
Záznam sa objavil na internete po tom, ako v piatok vypršalo ultimátum na vyplatenie 200 miliónov dolárov, ktoré IS žiadal od Japonska ako výkupné za prepustenie rukojemníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok