Vo Francúzsku a Belgicku uskutočnili ďalšie razie proti islamistom

SITA TA3
27.1.2015 15:52

Polícia vo Francúzsku a Belgicku zatkla počas razií proti podozrivým islamistom osem osôb. Stalo sa tak tri týždne po tom, čo si útoky islamských militantov v Paríži a okolí vyžiadali 17 obetí. Najnovšie razie sa odohrali v utorok na úsvite vo francúzskom meste Lunel na pobreží Stredozemného mora a belgickom meste Kortrijk, asi 10 kilometrov od francúzskych hraníc.

Vo Francúzsku a Belgicku uskutočnili ďalšie razie proti islamistom
Ilustračný záber SITA/AP

"Dnes sme rozbili mimoriadne nebezpečnú a organizovanú sieť," uviedol francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorého vláda po útokoch zo 7.-9. januára nasadila v krajine tisíce dodatočných vojakov a policajtov.

Príslušníci elitnej policajnej jednotky, mnohí maskovaní a ťažko ozbrojení, zatkli v Luneli päť osôb vo veku 26 až 44 rokov. Dvaja z nich sa vrátili zo Sýrie, uviedol policajný zdroj. 

V Belgicku, kde polícia skôr počas januára zabila dvoch islamistov, zadržali ďalšie tri osoby. Pri policajných prehliadkach v domoch zatknutých v Kortrijku sa našli zbrane, pričom muži sú podozriví z väzieb na radikálne skupiny.

Od útokov v Paríži vypočula francúzska, belgická a nemecká polícia už desiatky podozrivých islamistov. V prípade štyroch osôb sa začalo formálne vyšetrovanie pre možné spolupáchateľstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok