Celosvetový výpadok Facebooku a Instagramu zavinila ľudská chyba

TA3, ČTK, TASR
27.1.2015 12:44

Sociálna sieť Facebook oznámila rozsiahly výpadok svojich služieb. Problémy mala na štyroch kontinentoch. Nefungovali ani Instagram a Tinder. Okamžite sa objavili špekulácie o možnom hackerskom útoku, podľa neskorších informácií BBC výpadok zavinil ľudský faktor.

Celosvetový výpadok Facebooku a Instagramu zavinila ľudská chyba
TA3

Facebook opäť funguje

"Ospravedlňujeme sa, niečo sa stalo. Pracujeme na tom a napravíme to čo najrýchlejšie," tvrdil nápis na Facebooku. Chybu hlásili z USA, Indie, no problémy neobišli ani Česko či Slovensko.

Sociálna sieť Facebook, ktorá má približne 1,4 miliardy používateľov, ohlásila výpadok svojich služieb v Spojených štátoch a v Ázii. Na Facebook sa však ráno nebolo možné približne 40 minút pripojiť ani v niektorých častiach Európy vrátane Slovenska.

Služby Facebooku sa medzičasom podarilo obnoviť. Rozsiahle výpadky svojich služieb oznámila aj sociálna sieť Instagram.

Terčom hackerov sa zrejme nestali

Facebook je rozsiahly webový systém, ktorý slúži na tvorbu sociálnych sietí, komunikáciu medzi používateľmi, výmenu multimediálnych údajov, budovanie medziľudských vzťahov a zábavu. So svojimi takmer 900 miliónmi každodenných používateľov (september 2014) je jednou z najväčších sociálnych sietí na svete. Facebook má 68 jazykových mutácií.

K útokom sa síce prihlásila hackerská skupina známa ako Lizard Sqaud, podľa BBC však bola dôvodom výpadku ľudská chyba.

Nefungovali ani mobilné aplikácie

wp_ss_20150127_0002.jpg
wp_ss_20150127_0001.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok