New York môže zasiahnuť najväčšia snehová búrka v histórii

TASR
26.1.2015 10:29

Oblasť východného pobrežia USA od Filadelfie po New York a štát Maine sa pripravuje na možno "historickú" snehovú búrku, ktorá by mala v pondelok priniesť až 90 centimetrov snehu a skomplikovať dopravu pre desiatky miliónov ľudí.

New York môže zasiahnuť najväčšia snehová búrka v histórii
SITA

Starosta varuje pred superbúrkou

Národná meteorologická služba vydala v nedeľu varovanie pred blizardom, silnou víchricou so snehom, pre severnú časť východného pobrežia krajiny od pondelkového popoludnia do utorka (miestneho času). Menší stupeň výstrah platí pre štáty od New Jersey po Indianu. Letecké spoločnosti už rušia stovky letov.

"Mohla by to byť najväčšia snehová búrka v histórii tohto mesta," vyhlásil starosta New Yorku Bill de Blasio na tlačovej konferencii s tým, že snehové zrážky by mohli dosiahnuť 90 centimetrov.

De Blasio obyvateľov finančnej metropoly a najľudnatejšieho mesta v USA vyzval, aby nevyrážali na cesty a "pripravili sa na niečo horšie, než sme doteraz zažili".

68 centimetrov snehu v roku 2006

Najväčšie zaznamenané snehové zrážky v New Yorku namerali pri búrke z 11. a 12. februára 2006, pri ktorej napadalo 68 centimetrov snehu, vyplýva z údajov mestského úradu pre mimoriadne situácie.

NWS označila blížiacu sa snehovú búrku za "ochromujúcu a potenciálne historickú" s tým, že mnohé oblasti východného pobrežia môžu očakávať od 30 do 60 centimetrov snehu. Najviac zasiahnutou by podľa služby mohla byť oblasť mesta New York so 76 a viac centimetrami snehu na niektorých predmestiach.


Letecká spoločnosť Delta oznámila, že vzhľadom na varovanie meteorológov ruší 600 letov. Lety odvolávali aj ďalšie aerolínie.
Mestá na husto obývanom východnom pobreží pripravili snehové pluhy a posypové vozidlá. Obchody hlásili nápor zákazníkov zásobujúcich sa základnými potrebami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok