Grécka ľavica sa dohodla s populistami na koalícii, premiérom mladý šéf Syrizy

TA3, TASR, SITA
26.1.2015 16:21

Konzervatívna pravicovo-populistická strana Nezávislí Gréci sa dohodla s ľavicovou Syrizou, ktorá vyhrala voľby, na koaličnej vláde. Šéf víťaznej strany Alexis Tsipras zložil premiérsky sľub. Triumf strany, ktorá odmieta ďalšie uťahovanie opaskov, prijali v Únii rozporuplne.

Premiérovým hrdinom je Che Guevara

Alexis Tsipras, vodca gréckej ľavicovej strany Syriza, už zložil prísahu ako nový premiér. Došlo k tomu len niekoľko hodín po hladkom víťazstve jeho strany v parlamentných voľbách, informovala agentúra DPA.

Tsipras
otvorene označil Che Guevaru za svojho hrdinu. Prvýkrát bol zvolený do gréckeho parlamentu v roku 2009 a rýchlo sa vypracoval z bezvýznamného opozičného politika na impozantného oponenta.

Jeho kritici o ňom tvrdia, že je neskúsený a nerealistický. Viacero európskych politikov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, však reagovalo šokovane na vzostup tohto politika v európskych voľbách v máji 2014.

Syriza môže zostaviť vládu

Syriza s podporou menšej strany Nezávislí Gréci môže vytvoriť vládu, dohodol sa na tom Tsipras s lídrom populistov Panosom Kammenosom.

Syrize po sčítaní vyše 99 percent hlasov chýbali k absolútnej väčšine 151 z 300 kresiel v parlamente len dva poslanecké mandáty. Dosiaľ vládnuci konzervatívci a socialisti musia do opozície.       

Nová demokracia získala podľa priebežných výsledkov 27,81 percenta hlasov, a tým 76 poslancov. Doterajší koaličný partner Novej demokracie, Panhelénske socialistické hnutie sa výrazne prepadlo na 4,68 percenta a obsadilo by tak 13 kresiel.


Konzervatívci a socialisti v opozícii

Dosiaľ vládnuci konzervatívci a socialisti musia do opozície. Nová demokracia získala podľa priebežných výsledkov 27,81 percenta hlasov a tým 76 poslancov. Doterajší koaličný partner ND, Panhelénske socialistické hnutie, sa výrazne prepadlo na 4,68 percenta a obsadilo by tak 13 kresiel.

Treťou najsilnejšou stranou v zákonodarnom zbore by mal byť krajne pravicový Zlatý úsvit so 6,28 percenta hlasov a 17 poslancami. Nová, vlani založená proeurópska strana To Potami (Rieka) získala 6,04 percenta hlasov a rovnako 17 mandátov. Do parlamentu sa dostali aj Komunistická strana Grécka s 5,47 percenta hlasov a 15 kreslami. Nezávislí Gréci so 4,75 percenta hlasov získali 13 kresiel.

Hollande blahoželal, Cameron varuje

Francúzsky prezident Francois Hollande formálne zablahoželal lídrovi Syrizy Tsíprasovi. V oficiálnom stanovisku Hollandovej kancelárie sa píše o "túžbe po pokračujúcej úzkej spolupráci medzi oboma krajinami v záujme hospodárskeho rastu a stability v eurozóne". Socialistický prezident Francúzska vo vyhlásení taktiež hovorí o "duchu pokroku, solidarity a zodpovednosti", ktoré sú podľa neho "v srdci spoločne zdieľaných európskych hodnôt".

Menej optimistický pohľad na víťazstvo ľavicovej strany ponúkol britský premiér David Cameron. Podľa jeho slov zverejnených na jeho twitterovom konte výsledok volieb v Grécku "zvýši hospodársku neistotu naprieč Európou" a preto "Spojené kráľovstvo musí zostať pri našom pláne" pre ekonomiku "v záujme bezpečnosti doma".


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok