Drážďanský protest Pegidy prvýkrát nepritiahol vyšší počet účastníkov

TA3 TASR
25.1.2015 23:48

Približne 17.300 ľudí sa dnes zišlo na ďalšom zo série protestov vo východonemeckých Drážďanoch, ktoré už niekoľko mesiacov organizuje iniciatíva Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida).

Demonštrácie PEGIDA sa začali malými zhromaždeniami v Drážďanoch vlani v októbri. Počet ich účastníkov stále narastal a pred dvoma týždňami sa na drážďanskom proteste hnutia zišlo rekordných 25.000 ľudí. Menšie protestné akcie sa uskutočnili aj v ďalších nemeckých mestách.

Polícia dnes po prvý raz zaznamenala zníženie účasti. Počet účastníkov dnešného, v poradí 13. zhromaždenia v saskej metropole odhadla na približne 17.300, uviedla agentúra DPA.

V Drážďanoch sa dnes súbežne uskutočnila aj protidemonštrácia, ktorá pritiahla asi 5000 odporcov hnutia PEGIDA. Medzi oboma tábormi došlo k menším potýčkam.

Uplynulý pondelok bezpečnostné zložky zakázali všetky ohlásené masové podujatia v Drážďanoch s ohľadom na konkrétnu hrozbu útoku islamských radikálov na jedného z lídrov PEGIDA. Hnutie zákaz rešpektovalo, avšak vyjadrilo odhodlanie pokračovať v pravidelných protestoch, ktoré sa od októbra konajú v Drážďanoch skoro každý týždeň.

Iniciatíva prišla tento týždeň o jedného zo svojich zakladateľov a hlavných vodcov Lutza Bachmanna. Ten odstúpil v dôsledku pobúrenia, ktoré vyvolala jeho fotografia s výzorom pripomínajúcim nacistického vodcu Adolfa Hitlera i jeho nevraživé vyjadrenia na adresu utečencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok