Porošenko: Zmiernenie napätia s Ruskom považujem za prioritu svojej vlády

SITA
25.1.2015 15:31

Ukrajinský prezident Petro Porošenko považuje zmiernenie napätia so susedným Ruskom za prioritu svojej vlády, ktorá stále uznáva dohodu o mieri podpísanú v septembri v Minsku.

Porošenko: Zmiernenie napätia s Ruskom považujem za prioritu svojej vlády
SITA/AP

Prezident to povedal na zasadnutí bezpečnostných predstaviteľov krajiny v reakcii na vyostrenie bojov na východe Ukrajiny, kde pri útoku na mesto Mariupoľ zahynulo asi 30 civilistov. Povstalci podporovaní Ruskom oznámili, že už nechcú rokovať o prímerí a že budú pokračovať v bojových operáciách s cieľom obsadenia celého Donbasu.

"Našou prioritou je začatie politického procesu zmiernenia napätia. K minskej dohode nemáme alternatívu," vyhlásil Porošenko. Dodal, že ministri zahraničia Európskej únie sa budú v pondelok zaoberať možnosťami nátlaku na Rusko, ktoré podľa NATO poskytuje povstalcom vojenskú podporu.

Severoatlantická aliancia tvrdí, že ruské jednotky podporujú povstaleckú ofenzívu na východe Ukrajiny. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že "ruskí vojaci na východe Ukrajiny podporujú tieto operácie pomocou velenia a kontrolných systémov, systémov protivzdušnej obrany vrátane rakiet zem-vzduch, pomocou bezpilotných vzdušných systémov ako aj moderných odpaľovacích a elektronických zariadení".

Rusko v sobotu večer zablokovalo prijatie vyhlásenia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktoré odsudzuje vyostrenie bojov na východe Ukrajiny ako aj útok na prístav Mariupoľ. Návrh vyhlásenia pripravila Británia, ktorá tiež žiada vyšetrenie ostreľovania Mariupoľu a odsudzuje ostré vyhlásenia proruských povstalcoch o plánoch dobyť ďalšie územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok