Nadal, Berdych, Šarapovová aj Bouchardová do štvrťfinále

SITA
25.1.2015 10:55

Všetkých päť dosiaľ skončených zápasov nedeľňajšieho programu osemfinálového 4. kola dvojhry na grandslamových Australian Open v Melbourne prinieslo úspech rebríčkovo vyššie postavených tenistov. Medzi mužmi sa prebojovali už do štvrťfinále Nadal a Berdych, u žien Šarapovová, Makarovová a Bouchardová.

Nadal, Berdych, Šarapovová aj Bouchardová do štvrťfinále
SITA/AP

Miestny šampión spred šiestich rokov Nadal vyradil Juhoafričana Kevina Andersona 7:5, 6:1, 6:4. V jedenástom geme prvého setu odvrátil päť brejkbalov, z nich tri v rade. Následne sa sám presadil na príjme a postupne prevzal kontrolu nad dianím. Finalista Wimbledonu 2010 Berdych si poradil s domácim búrlivákom Bernardom Tomicom 6:2, 7:6 (3), 6:2. V najdramatickejšej druhej časti nedoplatil na to, že nepremenil dovedna päť brejkbalov vo dvoch rôznych gemoch. V tajbrejku navodil rozhodnutie priebežným obratom z 0:1 na 5:1. Berdych má proti svojmu štvrťfinálovému súperovi Nadalovi štatistiku 3:18 najmä vinou platnej série 17 prehier.

"Fyzicky aj mentálne sa cítim byť silný. Momentálne som v najlepšom predstaviteľnom rozpoložení. Každý zápas sa začína stavom 0:0, minulosť nehrá rolu," odhodlane skonštatoval Berdych, k nedeli uviedol: "Mal som zámer začať rezolútne a vytrvať v tom až do konca. Som veľmi spokojný s tým, ako som to zvládol." Čech je v osmičke na Grand Slame Ázie a Pacifiku piaty raz bez prerušenia, druhýkrát za sebou bez odovzdania čo i len setu. Minulý rok sa dostal až do semifinále, prehral so Švajčiarom Stanom Wawrinkom, neskorším šampiónom.

"Prienik do štvrťfinále po dlhom období útrap považujem za fantastický výsledok. Hral som dnes kvalitnejšie ako v predchádzajúcich dňoch. Lepšie som sa hýbal, mal som viac rytmu z forhendovej strany," pochvaľoval si Nadal, ktorý v 2. kole zvládol náročný päťsetový súboj s americký kvalifikantom Timom Smyczekom aj vlastnými žalúdočnými ťažkosťami. Španiel je vo štvrťfinále na južnej pologuli 8. raz. Vlani v ňom nestačil na Wawrinku.

Víťazka tohto podujatia zo sezóny 2008 Šarapovová deklasovala čínsku univerzálku Šuaj Pcheng 6:3, 6:0. Finalistka minuloročného Wimbledonu Bouchardová zvíťazila nad Rumunkou Irinou-Cameliou Begovou 6:1, 5:7, 6:2. Nepykala za to, že pripustila zápletku z náskoku 6:1, 3:0. V osmičke vyzve Šarapovovú, s ktorou má bilanciu 0:3. Makarovová prekonala Nemku Juliu Görgesovú presvedčivo 6:3, 6:2.

"Beriem to tak, že som dostala druhú šancu," podotkla držiteľka kariérneho Grand Slamu Šarapovová v súvislosti s dvoma mečbalmi, ktoré odvrátila v 2. kole v derby proti kvalifikantke Alexandre Panovovej. "Prienik do najlepšej osmičky je v tomto kontexte pre mňa naozaj mimoriadny," uznala víťazka prípravného turnaja v Brisbane Šarapovová, ktorá sa vlani na AO lúčila v osemfinále, zastavila ju Dominika Cibulková.

"Súperka hrá naozaj dobre, predvádza sebavedomý tenis plný agresivity. Je predo mnou ťažký súboj, ale na také sa vždy teším," vyhlásila Šarapovová pred štvrťfinále.

"Po druhom sete som si počas prestávky v zázemí dopriala tvrdý pohľad v zrkadle. Povedala som si: 'Genie, toto je neakceptovateľné'. Fakt som sama sebe trochu nakopala zadok," priznala 20-ročná Bouchardová, ktorá vlani v semifinále na južnej pologuli prehrala s Číňankou Na Li.

"Dobre si spomínam najmä na moju prehru s Mariou 6:4, 5:7, 2:6 v semifinále vlaňajšieho Roland Garros. Bola som blízko k úspechu, mala som šance. A potom som bola riadne sklamaná, čo ma teraz určite motivuje," povedala Bouchardová. Slovenka Dominika Cibulková nastúpi na osemfinále proti Bieloruske Viktorii Azarenkovej až v pondelok. Organizátori situovali tento duel na hlavný dvorec Rod Laver Arena, začne sa o 1.00 h SEČ.

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále):
Maria Šarapovová (Rus.-2) - Šuaj Pcheng (Čína-21) 6:3, 6:0
Simona Halepová (Rum.-3) - Yanina Wickmayerová (Belg.) 6:4, 6:2
Eugenie Bouchardová (Kan.-7) - Irina-Camelia Begová (Rum.) 6:1, 5:7, 6:2
Jekaterina Makarovová (Rus.-10) - Julia Görgesová (Nem.) 6:3, 6:2

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):
Rafael Nadal (Šp.-3) - Kevin Anderson (JAR-14) 7:5, 6:1, 6:4
Tomáš Berdych (ČR-7) - Bernard Tomic (Aus.) 6:2, 7:6 (3), 6:2
Nick Kyrgios (Aus.) - Andreas Seppi (Tal.) 5:7, 4:6, 6:3, 7:6 (5), 8:6

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok