Ministerstvo vnútra predstavilo návrh, ako modernizovať územnú samosprávu

SITA
25.1.2015 10:14

Zabezpečiť čo najracionálnejší vývoj územnej samosprávy, a to smerom k postupnej modernizácii všetkých jej činností, je hlavným zámerom návrhu postupu opatrení pri modernizácii samospráv na Slovensku. Návrh predložilo ministerstvo vnútra do legislatívneho procesu.

Ministerstvo vnútra predstavilo návrh, ako modernizovať územnú samosprávu
SITA/Jozef Jakubčo

Dokument je zverejnený na portáli právnych predpisov, pričom medzirezortné pripomienkové konanie k nemu je už ukončené. Jeho cieľom však nie je závažne narušiť existujúci systém fungovania samospráv, len ho na základe aktuálnych poznatkov a dostupných prostriedkov stabilizovať a modernizovať. Sú v ňom spísané opatrenia, ktoré sú splniteľné, realizovateľné a nemajú negatívny vplyv na štátny rozpočet.

Návrh opatrení na stabilizáciu a modernizáciu samospráv sa zameriava len na určité oblasti, ktoré sú problémom. Ide najmä o nedostatky pri zbere, monitorovaní a spracovaní údajov ústrednými orgánmi štátnej správy v súvislosti s výkonom pôsobností prenesených na obce, mestá a samosprávne kraje. Druhou problematikou je plnenie úloh preneseného výkonu štátnej správy obcami, ktoré nie sú z ich strany dostatočne a kvalitne zabezpečené. Tieto dve oblasti sú kľúčovými piliermi v procese modernizácie územnej samosprávy

Predložený materiál sa delí na dve časti. Jednak sú to návrhy úloh s návrhom harmonogramu realizačných krokov a potom revidovanie úloh z prílohy k uzneseniu vlády z 19. januára 2010. Sem patria okruhy ako ekonomizácia a informatizácia územnej samosprávy, rozvoj ľudských zdrojov, monitoring územnej samosprávy a spoločné obecné úradovne. V tejto časti ide o to, či boli dané okruhy splnené, či sa plnia, sú neaktuálne alebo irelevantné. Obsahuje tiež dôvody vypustenia, predefinovania či inej úpravy úloh.

Jedným z prioritných krokov modernizácie, ktorý je popísaný v prvej časti materiálu, je neefektívne a nekvalitné zabezpečovanie preneseného výkonu štátnej správy obcami. Riešením je napríklad stabilizácia systému spoločných obecných úradov, ktorých podľa ministerstva vnútra teraz u nás funguje 233. Vznikli preto, aby mohli hospodárnejšie a kvalitnejšie plniť prenesené pôsobnosti štátnej správy. Treba však tiež vymyslieť a zaviesť stabilný systém, ako výkon pôsobností obcí a krajov monitorovať. Úloh v tejto časti je však viac. Medzi ďalšie patrí napríklad úprava počtu poslancov obecných, mestských a miestnych zastupiteľstiev v Bratislave a Košiciach ako aj v krajských zastupiteľstvách, racionalizácia platov a odmien volených funkcionárov a hlavného kontrolóra. Takisto sa treba zamerať napríklad na úpravu požiadaviek na kvalifikačné predpoklady odborných zamestnancov, spôsobu zriaďovania a rušenia školských klubov detí, ktoré sú súčasťou základných škôl zriadených v rámci preneseného výkonu štátnej správy ako aj na riešenie siete poskytovateľov lekárskej služby prvej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok