SYRIZA je jasným víťazom gréckych parlamentných volieb

TA3 TASR, SITA
25.1.2015 14:58

Podľa prvých prognóz gréckeho ministerstva vnútra získala Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) 36,5 percenta hlasov, čo predstavuje 150 kresiel v 300 člennom parlamente.

Vzhľadom na polpercentnú štatistickú odchýlku však konečný počet kresiel pre Syrizu môže byť v rozmedzí 149 až 151 hlasov.

Na druhom mieste podľa ministerstva skončila Nová demokracia (ND) premiéra Antonisa Samarasa, ktorú podporilo 27,7 percenta voličov. ND by mala mať 76 poslancov.

Na vzdialenom treťom mieste skončila extrémne pravicová strana Zlatý úsvit so ziskom 6,3 percenta hlasov a 17 poslancami.

Celkovo by sa do gréckeho parlamentu malo dostať sedem politických subjektov. Medzi nimi podľa oficiálnych prognóz nebude novozaložená strana expremiéra Jorgosa Papandreua, ktorá zrejme nedosiahne trojpercentnú hranicu zvoliteľnosti.

Ak Syriza nezíska absolútnu väčšinu parlamentných kresiel potrebnú na samostatné vládnutie, bude mať tri dni na zostavenie koaličnej vlády. V opačnom prípade hrozia Grécku nové voľby. Zatiaľ však nie je jasné, ktorá strana by bola ochotná ísť do koalície so Syrizou. .

V prípade, že Syriza vytvorí novú vládu, jej líder Alexis Tsipras (40) sa stane najmladším premiérom v histórii Grécka.

Premiér Samaras priznal porážku

Samaras vo večernom vystúpení uviedol, že rešpektuje rozhodnutie gréckych voličov. Zdôraznil, že jeho vláda prevzala v roku 2012 Grécko v čase, keď bolo "na pokraji katastrofy", položila však základy rastu a definitívneho ukončenia finančnej krízy. Preto odovzdá novej vláde krajinu, ktorá má najhoršie za sebou, informovala agentúra AP.

"Gréci prehovorili a my všetci rešpektujeme ich rozhodnutie. Mám čisté svedomie," vyhlásil Samaras. "Nová demokracia bude naďalej pripravená zohrávať rozhodujúcu úlohu pri budúcom vývoji ako garant európskeho kurzu krajiny," citovala ho agentúra Reuters.

Syriza, ktorá presadzuje zrušenie časti úsporných opatrení žiadaných medzinárodnými veriteľmi a odpustenie dlhov Grécka, zvíťazila v dnešných predčasných voľbách s náskokom takmer deviatich percent pred ND, vyplýva z doterajších oficiálnych prognóz, podľa ktorých by mohla v parlamente tesne získať nadpolovičnú väčšinu.

Víťaz volieb Tsipras ohlásil koniec úspornej politky

Líder gréckej ľavicovej strany Syriza Alexis Tsipras dnes večer vyhlásil, že jej víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách znamená koniec úspornej politiky a poníženia. Pravidelné a často napäté dlhové kontroly krajiny sú podľa neho vecou minulosti, informovala agentúra AP.

"Písali sme dnes históriu," povedal Tsipras pred tisícami radujúcich sa stúpencov v centre Atén. Súčasne však signalizoval pripravenosť rokovať o "spravodlivom a uskutočniteľnom" riešení problému veľkých dlhov Grécka.

"Od zajtra sa začína tvrdá práca," citovala ho agentúra DPA. Tsipras označil za ciele vyrovnaný rozpočet a vlastný program konsolidácie.

Tsipras v predvolebnej kampani sľuboval dohodnutie nových podmienok záchrannej ekonomickej pomoci pre Grécko a zrušenie časti úsporných opatrení, ktoré musela krajina realizovať, aby ju získala. Chce tiež dosiahnuť odpustenie zahraničných dlhov krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok