Ostreľovanie Mariupoľu odsúdila aj šéfka diplomacie Európskej únie

TA3 TASR
24.1.2015 11:46

Najmenej 30 mŕtvych a 100 zranených si vyžiadalo ostreľovanie mesta Mariupoľ, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej armády. Masaker odsúdila šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogherini. Zároveň upozornila, že zostrenie bojov na východe Ukrajiny môže výrazne zhoršiť vzťahy Bruselu s Moskvou.

Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) súčasne vyjadril pobúrenie nad tým, že Kyjev obvinil separatistov z dnešného ostreľovania obytných štvrtí Mariupolu raketami typu Grad, pri ktorom zahynulo minimálne 30 ľudí a okolo 100 utrpelo zranenia. Podľa jeho slov rakety do mesta omylom odpálila ukrajinská armáda.

"Až dodnes sme v blízkosti Mariupolu neoperovali. Šetrili sme si energiu. Ale teraz, keď sa nás Kyjev rozhodol obviniť z tohto náhodného útoku..., vydal som príkaz na zatlačenie pozícií ukrajinskej armády východne od Mariupolu," vyhlásil Zacharčenko podľa ruského servera Sputnik.

Obyvatelia Mariupolu sa však podľa Zacharčenka nemajú čoho obávať, keďže separatisti žiaden útok na mesto nechystajú.

Podľa neho ukrajinská armáda v posledných dňoch sústreďovala svoje jednotky neďaleko Mariupolu a sústavne podnikala raketové i delostrelecké útoku na pozície doneckých milícií. Týmto spôsobom ich chcela údajne donútiť, aby stiahli svoje sily z letiska v Donecku, o ktoré sa v súčasnosti zvádzajú prudké boje.

Rakety dopadli do obytných štvrtí na východných predmestiach Mariupolu, od ktorých sú pozície separatistov vzdialené zhruba desať kilometrov. Strely v troch fázach zasiahli viacero civilných budov, vrátane trhu, škôl, obchodov a domov.

Kyjev obvinil z útoku povstalecké milície. Tie to však odmietajú s tvrdením, že rakety boli odpálené zo západnej časti Mariupolu, kde sú rozmiestnené ukrajinské vládne jednotky.

Mariupol leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok