Sadzby daní z nehnuteľností na rok 2015 väčšina miest nezmenila

TASR
24.1.2015 10:17

V roku 2015 sa priemerná úroveň sadzieb daní z nehnuteľností v okresných mestách SR oproti roku 2014 znížila o nepatrných 0,06 %. V 55 okresných mestách sa sadzby nemenili vôbec. Podľa zistení Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) k zvýšeniu došlo v 15 mestách.

Sadzby daní z nehnuteľností na rok 2015 väčšina miest nezmenila
SITA

Okrem Tvrdošína a Námestova, kde vzrástli v priemere o 18,84 % respektíve 6,94 %, išlo o zanedbateľné navýšenia v priemere menej než o 1 %.

"Hoci Tvrdošín medziročne zvýšil sadzby najvýraznejšie, naďalej ostáva mestom so šiestym najnižším daňovým zaťažením," informoval TASR výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina. Pokles sadzieb zaznamenalo sedem miest, najvýraznejšie to pocítia obyvatelia Stropkova, kde klesli v priemere o 14,1 %. V ostatných šiestich okresných mestách sa sadzby znížili v priemere menej než o 2 %.

"Samosprávy zvyčajne upravujú sadzby daní z nehnuteľností v závere kalendárneho roka. Keďže sa však v novembri minulého roka konali voľby do samospráv, je možné, že časť samospráv nestihla prijať úpravy miestnych daní včas alebo nechcela začať svoje funkčné obdobie prijímaním opatrení, ktoré sú medzi voličmi mimoriadne nepopulárne," domnieva sa Kičina. Ďalším faktorom, ktorý zabrzdil nárast sadzieb daní z nehnuteľností, podľa neho mohla byť priaznivejšia prognóza výberu daní na celoštátnej úrovni, a teda očakávaný vyšší príjem samospráv z podielových daní.

"Z dlhodobého pozorovania vývoja daní z nehnuteľností vyplýva, že k výraznejším nárastom sadzieb sa samosprávy zvyčajne odhodlajú až v závere roka, ktorý nasleduje po komunálnych voľbách. Stalo sa tak koncom roka 2007, keď samosprávy okresných miest zvýšili sadzby daní na rok 2008 v priemere o 14,5 %, a rovnako na prelome rokov 2011 a 2012, keď stúpli o 12 %," zhodnotil Kičina. Podľa neho by preto nebolo prekvapením, ak by k podobnému výraznejšiemu zvýšeniu došlo v závere tohto roka s platnosťou na rok 2016.

Priemerné sadzby daní z nehnuteľností vzrástli najprudšie medzi rokmi 2004 a 2005, keď mohli samosprávy prvýkrát slobodne rozhodnúť o ich výške. V ďalších rokoch sa rast výrazne spomalil. V období 2008 až 2011 priemerná výška daní z nehnuteľností veľmi mierne klesala až na úroveň približne dvojnásobku sadzieb z roku 2004. V tomto a minulom roku dosiahla úroveň 2,42-násobku sadzieb z roku 2004.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok