Zástancovia tradičnej rodiny vo videu pritvrdili, Miškov podáva trestné oznámenie

TA3, TASR
23.1.2015 16:17

Búrku na sociálnych sieťach vyvolalo nové video bojovníkov za "tradičnú rodinu", v ktorom malého smutného chlapca hladkajú mužské ruky s obrúčkami. Aliancia na rodinu sa k autorstvu videa nehlási.

Zástancovia tradičnej rodiny vo videu pritvrdili, Miškov podáva trestné oznámenie
Reprofoto

Miškov: Video je nenávistné

Poslanec Juraj Miškov podáva na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Má totiž podozrenie, že odvysielaním reklamných spotov propagujúcich referendum bol spáchaný trestný čin spočívajúci vo verejnom podnecovaní nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcom pre ich sexuálnu orientáciu, a to z osobitného motívu.

Podľa Miškova je obsah videa "nenávistne zameraný voči osobám pre ich sexuálnu orientáciu a vyzýva na porušovanie a obmedzovanie ich práv". Poslanec súčasne navrhuje, aby bolo začaté trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi vo veci spáchania trestného činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu, z osobitného motívu.

Juraj Miškov poukazuje na to, že video má v rámci kampane mobilizovať k účasti na referende vyhlásenom na 7. februára 2015. Celý koncept videa je podľa poslanca spracovaný tak, že vedie k priamej nenávisti voči osobám, ktorých orientácia je homosexuálna, pričom toto zdôraznenie je podčiarknuté použitím malého chlapca s tvrdením, že to nie je normálne.

Zároveň zdôraznil, že kampaň na podporu účasti, resp. na podporu určitej odpovede v rámci referenda je v poriadku a v tom nič nezákonné nevidí. Dodáva však, že počas celej svojej profesionálnej marketingovej praxe už videl stovky zlých reklám a kampaní, ale doteraz sa nestretol s takouto nechutnosťou a zneužitím dieťaťa v reklame.

"Namiesto toho, aby podporovatelia referenda prezentovali vlastné hodnoty, venujú sa iba vytváraniu obrazu o démonických homosexuáloch a šíria v spoločnosti nenávisť proti skupine ľudí s inou sexuálnou orientáciou. V tomto konkrétnom prípade to však podľa môjho názoru prepálili, a preto som sa rozhodol podať trestné oznámenie," uzavrel.

Video sa nepáči ani SaS

Podobné trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podala aj bývalá poslankyňa Natália Blahová. "Toto video je zamerané na podnecovanie nenávisti voči sexuálnej menšine. Útočí na emócie diváka cez sugestívne vyjadrenie dieťaťa," hovorí Blahová.

Zároveň upozorňuje, že adopcie homosexuálnymi pármi nie sú v našej legislatíve povolené a ani akýkoľvek výsledok februárového referenda tento stav nezmení, len zbytočne vyhrotí vzťahy medzi občanmi Slovenska. "Roky pracujem s deťmi, ktoré sa ocitli v neštandardných životných situáciách. Takto útočiť na emócie, navyše evidentne za účelom vyvolať nenávisť voči sexuálnej menšine, je neprípustné," myslí si.

Aliancia: Iniciatívy nekomentujeme

Aliancia za rodinu, ktorá referendum iniciovala, cez svojho hovorcu Antona Chromíka odkázala, že nie je autorom tohto spotu, ani nepozná jeho tvorcov. "V súčasnosti vzniká množstvo iniciatív a nie je úlohou aliancie komentovať žiadnu z nich," povedal Chromík.

 

"Diskusia musí byť slušná a pravdivá. Tešíme sa, že sa za referendum postavili široké masy obyvateľov Slovenska. Pokiaľ si akákoľvek skupina vytvorí propagačný materiál, ktorým chce podporiť informovanosť o referende vo svojej skupine, Aliancii za rodinu neprislúcha posudzovať to a akokoľvek komentovať. Aliancia zároveň všetkých povzbudzuje k slušnej a pravdivej diskusii," uvádza sa na webe chromíkovcov.

LGBTI nechce chodiť do médií

Referendum síce zástupcovia LGBTI organizácií od začiatku odmietali, no diskusiu k nemu pôvodne považovali ako príležitosť na vecnú výmenu argumentov. Postoj zmenili.

"Žiaľ, skutočnosť je taká, že referendum a kampaň okolo neho našu spoločnosť rozdeľujú: spôsobujú konflikty v rodinách, na pracoviskách, nezmyselné hádky medzi priateľmi. Kampaň k referendu podľa nášho názoru znemožňuje slušnú diskusiu a obmedzuje sa len na opakovanie mnohokrát vyvrátených lží a poloprávd," uvádza sa v ich vyhlásení.

Zároveň zástupcovia LGBTI organizácií nechcú byť súčasťou kampane a preto nepôjdu do priamych konfrontácií v médiách s iniciátormi a podporovateľmi referenda. "Veríme, že sa demokratická spoločnosť dokáže vyrovnať s hrubou manipuláciou a zavádzajúcou politickou agitáciou a čas na konštruktívnu diskusiu ešte príde," uvádzajú na záver.

Vyhlásenie podpísali Martin Macko a Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť, Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora a bývalá hovorkyňa Dúhového PRIDE Bratislava, Andrej Kuruc z Nomantinels, Christián Havlíček a Romi Kollárik z organizácie TransFúzia a Robert Furiel z PRIDE Dúhové Košice.

Ústavný súd odobril tri otázky

Aliancii za rodinu sa podarilo získať na podporu referenda približne 400-tisíc podpisov. Prezident Andrej Kiska po analýze ÚS vyhlásil referendum na 7. februára. Občania majú možnosť vyjadriť sa k trom otázkam:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Oficiálne video Aliancie, ktoré niektoré médiá odmietli odvysielať

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok