Súd: Odstránenie čiernej časti Talapkovho zámku naruší zvyšok

SITA TA3
23.1.2015 11:55

Časť stavby podnikateľa Cyrila Talapku v obci Réca (okr. Senec), ktorú údajne postavil načierno, nie je možné odstrániť bez narušenie statiky zvyšku stavby. Skonštatoval to dnes na pojednávaní súdny znalec. Ide o tzv. zámoček. Znalec upozornil, že sú tam nosné konštrukcie a pri ich odstránení by došlo k čiastočnému kolapsu stavby.

Súd: Odstránenie čiernej časti Talapkovho zámku naruší zvyšok
TA3

Ak by sa stavba odstránila, zostali by dva nekomunikujúce priestory, dodal. Pri odstránení oplotenia, ktoré sa v jednej časti stretáva s garážou, by boli potrebné nové nosné konštrukcie, dodal znalec.

Právny zástupca Železníc Slovenskej republiky po vypočutí znalca navrhol doplniť dokazovanie. Chce vedieť, kto bol dodávateľom stavby a chce od neho podklady o stavbe. Predložený znalecký posudok vychádza z dokumentácie, ktorá nezodpovedá reálnej stavbe, dodal. Právny zástupca sa potom chce rozhodnúť, či bude trvať na vypracovaní nového znaleckého posudku. Navrhol tiež, aby vzhľadom na bezpodielové vlastníctvo manželov bola účastníčkou konania aj manželka Talapku.

Železnice chcú súdnou cestou dosiahnuť, aby podnikateľ odstránil na vlastné náklady tú časť stavby, ktorá sa nachádza na ich pozemkoch. Ten to odmieta a tvrdí, že na stavbu má súhlasné stanoviská a proti nim pôvodne nenamietali ani Železnice SR.

Hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková po pojednávaní zdôraznila, že ich spoločnosť spravuje majetok štátu a musia obhajovať záujmy štátu. Ak niekto svojvoľne naruší pravidla pri nakladaní s týmto majetok, ŽSR nemajú prečo brať ohľad a využívajú všetky zákonne možnosti na obhájenie záujmov štátu. ŽSR podali v tomto prípade žalobu v januári 2011.

Témy: Senec Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok