Radikálna Syriza prilákala do ulíc Atén desaťtisíce Grékov

TASR TA3
23.1.2015 09:58

Desaťtisíce Grékov vyšlo vo štvrtok do ulíc Atén na podporu Koalície radikálnej ľavice (Syriza), informovala agentúra DPA. Dav ľudí si vypočul prejav lídra strany Alexisa Tsiprasa. Sľúbil porážku tradičných strán, ktoré vládli v Grécku štyri desaťročia.

Radikálna Syriza prilákala do ulíc Atén desaťtisíce Grékov
SITA/AP

"Stojíme tu a žiadame vás o jasný mandát, aby sme oslobodili krajinu od finančnej pomoci," vyhlásil Tsipras pred svojimi stúpencami. Dodal, že štvrtkové zhromaždenie bolo zlomovým bodom pre Grécko.

Predčasné parlamentné voľby sa v Grécku uskutočnia 25. januára. Boli vypísané po tom, ako parlament ani v troch kolách nedokázal zvoliť nového prezidenta krajiny.

V najnovšom prieskume verejnej mienky vedie Syriza o päť percent pred konzervatívnou stranou Nová demokracia. Syriza by získala 32 percent hlasov a konzervatívci doterajšieho premiéra Antonisa Samarasa 27 percent hlasov, vyplýva z výsledkov prieskumu inštitútu ALCO pre týždenník To Pontiki. Zverejnili ho vo štvrtok.


Treťou najsilnejšou stranou v parlamente by sa stala s necelými šiestimi percentami nová proeurópska strana politického stredu To Potami (Rieka). Nasledujú pravicoví extrémisti zo strany Zlatý úsvit so 4,6 percentami a komunisti a socialisti so ziskom po približne štyri percentá hlasov.


Od výsledkov predčasných volieb závisí pokračovanie úsporného kurzu v tejto vysoko zadlženej krajine. Tsipras chce zrušiť časť úsporných opatrení a presadiť u zahraničných veriteľov odpustenie dlhov. Vystúpenie Grécka z eurozóny by v tom prípade už nebolo vylúčené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok