Existenciu Planéty X v našej slnečnej sústave už pripúšťa aj seriózna veda

TA3
25.1.2015 20:52

Existencia planéty Nibiru či Planéty X je dlhé roky témou najmä apokalyptickej mystiky. Možnosť, že na okraji našej slnečnej sústavy sú planéty vo veľkosti Zeme, však opäť začala pripúšťať aj seriózna veda. S novými zisteniami prišli európski vedci.

Existenciu Planéty X v našej slnečnej sústave už pripúšťa aj seriózna veda
NASA/JPL-Caltech

Veľké planéty za Neptúnom?

Astronómovia z madridskej univerzity a z britského Cambridgu, skúmali pohyb vesmírnych telies za dráhou planéty Neptún. V obežných dráhach telies za Neptúnom zistili nepravidelnosti, ktorých vysvetlenie by mohlo byť jednoduché. Spôsobovať ich môže gravitácia pomerne veľkých a doposiaľ neznámych telies.

Vedecký tím pod vedením profesora Carlosa de la Fuente Marcosa z madridskej univerzity publikoval štúdiu, z ktorej vyplýva, že v najkrajnejšom okraji slnečnej sústavy, ďaleko za dráhou trpasličej planéty Pluto, zrejme existujú príťažlivosti iných telies.

Môže ísť o revolúciu v astronómii

"Ich presný počet je pre obmedzené množstvo dát neistý, ale výpočty naznačujú, že na hraniciach slnečnej sústavy sú najmenej dve planéty, ale možno aj viac. Ak sa to potvrdí, naše výsledky môžu byť skutočnou revolúciou v astronómii." povedal Marcos.

Nová teória nie je v súlade so súčasným modelom slnečnej sústavy. Podľa súčasných poznatkov sa okolo Slnka pohybuje len osem plnohodnotných planét.

Za planétu sa považuje každé teleso, ktoré spĺňa štyri kritériá. Planéta musí obiehať okolo Slnka a neobiehať pritom okolo iného telesa, je dostatočne hmotná na to, aby ho vlastná gravitácia sformovala do tvaru gule.

Podľa štvrtej podmienky musí mať teleso vyčistený priestor na vlastnej obežnej dráhe. Pluto nie je planétou od roku 2006, pretože nespĺňalo posledné kritérium. Teraz má status takzvanej trpasličej planéty.

planets_iau_big.jpg

Koľko planét je v slnečnej sústave? Číslo osem nemusí byť konečné. (International Astronomical Union)

Vysvetlenie predĺžených dráh

Tím profesora Marcosa odvážne tvrdí, že môže existovať planéta X a možno aj Y. Domnienka o možnej existencii Planéty X nie je úplne nová. V roku 2014 objavili Američania za pomoci novej kamery, ktorú umiestnili na pozemný teleskop v Čile, trpasličiu planéty 2012 VP113.

Rovnaký tím odhalil aj trpasličiu planétu Sedna. Obe sa nachádzajú v Oortovom oblaku, ktorý je na kraji slnečnej sústavy.

Ako jedno z možných vysvetlení elipsovitej obežnej dráhy dvoch trpasličích planét sa ponúkla teória o prítomnosti ďalšej obrovskej planéty, ktorá by bola si 10-krát väčšia ako Zem.

transneptun2.png

Táto ilustráci ukazuje ako veľké sú objekty v našej slnečnej sústave, ktoré sa pohybujú za dráhou planéty Neptún. (wikimedia)

sedna.jpg

Takto by to malo vyzerať na povrchu Sedny podľa umeleckej interpretácie poznatkov NASA. (NASA/ESA/ Adolf Schaller)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok