Brusel preplatí výstavbu bratislavského mosta, na projekt dá 63 miliónov

SITA
22.1.2015 13:35

Európska komisia schválila projekt Nosný systém Mestskej hromadnej dopravy, prevádzkový úsek Janíkov Dvor - Šafárikovo námestie, 1. časť Šafárikovo námestie - Bosákova ulica.

Brusel preplatí výstavbu bratislavského mosta, na projekt dá 63 miliónov
SITA

Projekt, v rámci ktorého sa buduje električková trať do Petržalky, vrátane kompletnej rekonštrukcie Starého mosta, získa z Kohézneho fondu Európskej únie grant vo výške 63 miliónov eur. V rámci Operačného programu Doprava je to už 15. schválený veľký projekt (nad 50 miliónov eur).

"Som veľmi rád, že sa nám podarilo získať súhlasné stanovisko Európskej komisie s týmto, pre Bratislavu nesmierne dôležitým dopravným projektom. Starý most však musí byť hotový v decembri tohto roku, dokedy má Mesto Bratislava nárok na schválené peniaze. Apelujem preto na investora, ale aj zhotoviteľa, aby zapojili všetky kapacity a stavba bola ukončená načas. Výdavky, ktoré vzniknú po tomto termíne, bude bohužiaľ musieť znášať prijímateľ, čiže mesto," povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.

Projekt za vyše 76 miliónov eur je prvou fázou budovania nosného systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Aj na druhú časť projektu, dobudovanie električkovej trate v úseku Bosákova - Janíkov dvor, sa Slovensko bude uchádzať o peniaze z eurofondov, ktoré sú k dispozícii v novom Operačnom programe Integrovaná Infraštruktúra.
Výstavbu električkovej trate do Petržalky odštartoval eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn spolu s ministrom dopravy J. Počiatkom 2. decembra 2013.

V prioritnej osi č. 4 Operačného programu Doprava (OPD) sú projekty na budovanie integrovaných dopravných systémov pre Bratislavu a Košice. Sú medzi nimi napr. projekty nákupy trolejbusov, električiek, prímestských vlakov, rekonštrukcie električkových tratí či spomínaná električková trať do Petržalky.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok