Kyjev a Moskva sa dohodli na demarkačnej línii a na stiahnutí ťažkých zbraní

TA3 TASR
22.1.2015 09:35

Rokovania o situácii na Ukrajine údajne napredujú. Potvrdili to diplomati, ktorí sa stretli v Berlíne. Delegácie z Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka hovorili najmä o vytvorení demarkačnej línie medzi ukrajinskou armádou a povstalcami.

Stiahnu ťažké zbrane

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera sa ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny dohodli, že ťažké zbrane proruských separatistov aj ukrajinských vládnych vojsk, bojujúcich na východe Ukrajiny, by mali byť stiahnuté 15 kilometrov za demarkačnú líniu definovanú v mierových protokoloch podpísaných na jeseň v bieloruskom Minsku.

"Napokon sa dnes podarilo dosiahnuť dohodu, že demarkačná línia spomínaná v minských protokoloch, bude líniou, z ktorej by sa mali začať sťahovať ťažké zbrane," povedal po skončení berlínskych rozhovorov Steinmeier. 

Pokrok, ale nie prielom

Podľa Steinmeiera predstavuje dohoda dosiahnutá v noci nadnes v Berlíne pokrok, avšak v úsilí o nastolenie mieru na východe Ukrajiny nejde o "nič prelomové".

Za Rusko sa rokovaní zúčastnil minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, za Ukrajinu jeho náprotivok Pavlo Klimkin a francúzsku diplomaciu zastupoval jej šéf Laurent Fabius.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok