Za tragickú silvestrovskú tlačenicu potrestali v Číne 11 ľudí

TASR
21.1.2015 09:34

Čína potrestala 11 predstaviteľov Šanghaja za to, že nezabránili tlačenici počas silvestrovských osláv, keď bolo ušliapaných 36 ľudí, ďalšie desiatky osôb utrpeli zranenia a tragédia poškodila aj povesť najkozmopolitnejšieho a najlepšie riadeného mesta v krajine.

Za tragickú silvestrovskú tlačenicu potrestali v Číne 11 ľudí
SITA/AP

Mestskí predstavitelia vyšetrujúci prípad pripísali vinu za davovú paniku vláde a lídrom komunistickej strany mestského obvodu Chuang-pchu, v ktorom sa nachádza aj oblasť s nábrežnou promenádou Waj-tchan (známou pod medzinárodným názvom Bund), kde sa nešťastie stalo. Informovala dnes o tom agentúra Reuters.

"Myslenie lokálnej vlády v mestskom obvode Chuang-pchu a šéfov tamojších príslušných orgánov bolo ako ochromené. Nepochopili, aká závažná je ochrana verejnosti pred bezpečnostnými rizikami," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii šéf mestskej krízovej komisie a člen vyšetrovacej skupiny Siung Sin-kuang.

Predstaviteľ dodal, že bola veľmi vážne zanedbaná príprava preventívnych opatrení a prípadného zásahu, ale ani kroky pri samotnom zásahu neboli dostatočné.
Väčšia osôb, ktorá v tlačenici zomrela, boli mladí ľudia-dvadsiatnici. Ďalších 49 ľudí utrpelo zranenia, z nich traja sú stále v nemocnici.

Stranícky líder v uvedenom mestskom obvode, ako aj šéf (starosta) obvodu, policajný šéf a zástupca policajného šéfa boli zbavení funkcií v strane a prepustení z práce. Disciplinárne tresty dostalo takisto ďalších sedem predstaviteľov - vrátane dvoch mestských policajtov.

Takýto záver vyšetrovania priniesol určitú úľavu smútiacim pozostalým, ktorí kritizovali šanghajskú vládu za pomalú reakciu na vzniknutú situáciu, za zadržiavanie informácií a vytváranie nátlaku na rodinných príslušníkov, aby sa nerozprávali s médiami.
Predstavitelia Šanghaja na najvyššej mestskej úrovni vyšli z tohto prípadu, ktorý vyvolal celosvetovú pozornosť, pomerne bez ujmy. Šanghaj zrušil po tragédii celú sériu nadchádzajúcich podujatí vrátane každoročných osláv sviatku lampiónov. Médiá odhadli, že na tragické silvestrovské a novoročné oslavy prišlo 100.000-150.000 ľudí.

Hovorca polície 2. januára poprel tvrdenia očitých svedkov, podľa ktorých spôsobili tragickú tlačenicu falošné bankovky vyhodené z okna nočného klubu. K tomuto činu síce došlo, ale až najmenej 15 minút po začiatku tlačenice a 60 metrov od nej. Svedok pre noviny South China Morning Post uviedol, že vyhodenie bankoviek prinajmenšom prispelo k zvýšeniu chaosu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok