Pápež: Dobrí katolíci nemusia byť ako králiky

TASR TA3
19.1.2015 22:24

Pápež František dnes uviedol, že od katolíkov nikto nevyžaduje, aby sa správali "ako králiky". Podľa agentúry DPA sa tým dotkol otázky plánovaného rodičovstva len niekoľko dní potom, ako opätovne vyjadril odmietavý postoj katolíckej cirkvi k umelej antikoncepcii.

Pápež: Dobrí katolíci nemusia byť ako králiky
SITA/AP

"Niektorí ľudia sú presvedčení, že na to, aby boli dobrými katolíkmi, musia byť ako králiky," uviedol pápež na tlačovej konferencii usporiadanej na palube lietadla, ktorým sa dnes vrátil z návštevy Filipín do Vatikánu.

František namiesto toho vyzdvihol zásadu "zodpovedného rodičovstva," a pripomenul, že nedávno pokarhal jednu ženu za to, že čaká ôsme dieťa napriek aj tomu, že predchádzajúcich sedem porodila cisárskym rezom. Pápež sa podľa vlastných slov tejto ženy opýtal, či chce, aby po nej zostali siroty a upozornil ju, že pokúša Boha.

Katolíci smú používať prirodzené prostriedky na kontrolu pôrodnosti, nie však kondómy a iné umelé antikoncepčné prostriedky.
Pápež František navštívil minulý týždeň Srí Lanku, odkiaľ odletel na Filipíny. Bola to jeho siedma apoštolská cesta a celkovo druhá na ázijský kontinent, ktorý si sám stanovil za prioritu svojho pôsobenia vo funkcii hlavy katolíckej cirkvi.

Lietadlo filipínskych aerolínií s pápežom na palube pristálo na rímskom medzinárodnom letisku presne podľa plánu dnes o 17.38 h. Počas preletu ponad územie Slovenskej republiky zaslal František pozdravný telegram slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi.


Pápež okrem iného dnes vyhlásil, že v priebehu tohto roka sa chystá navštíviť stredoafrickú republiku, Ugandu, Ekvádor, Bolíviu a Paraguaj; budúci rok potom Čile, Uruguaj a rodnú Argentínu. Na margo svojej októbrovej cesty do Spojených štátov pápež uviedol, že má v pláne navštíviť Filadelfiu, Washington a New York.

O pápežovej ceste po Ázii nám viac povedal cirkevný redaktor Andrej Klapka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok