PEGIDA sa nenecháva umlčať

TA3 TASR
19.1.2015 12:43

Predstavitelia nemeckej iniciatívy Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu – PEGIDA – vyhlásili, že sa nenechajú umlčať. Polícia totiž zakázala na dnes plánovanú demonštráciu stúpencov iniciatívy v Drážďanoch. Mníchovská odnož zvolala náhradný protest v bavorskej metropole.

Dánska odnož protiislamského hnutia PEGIDA vyšla po prvý raz do ulíc

Dánska odnož nemeckého hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu uskutočnila dnes svoje prvé demonštrácie v mestách Kodaň a Aarhus. Informovala o tom agentúra DPA."Nechceme žiť v strachu, chceme žiť v slobode," uviedol hovorca dánskej odnože tohto protiislamského hnutia Nicolai Sennels pred začiatkom protestného pochodu kodanskými ulicami.

Vo svojom príhovore k účastníkom podujatia Sennels podotkol, že skupina "sa nestavia proti moslimom", je však "proti totalitnej a násilnej verzii ich náboženstva". Demonštrácie v oboch mestách sa konali pod dohľadom polície, ktorá zároveň povolila manifestáciu odporcov PEGIDY. Priame konfrontácie medzi rivalskými tábormi neboli hlásené. Počas kodanského pochodu približne 200 stúpencov hnutia bolo počuť skandovanie "Preč s rasistami z našich ulíc" či "Preč s rasistami z našich miest", ktoré zaznievalo od okolostojacich.

Kodanský sprievod smeroval k soche Malej morskej víly, ktorá je symbolom mesta a nachádza sa v prístave. Účastníci pri nej rozvinuli plagát s nápisom "Nie fundamentalistickému islamu". Nemecká PEGIDA organizovala v Drážďanoch každý týždeň protestné zhromaždenia od vlaňajšieho októbra. Dnešnú demonštráciu však museli zrušiť z bezpečnostných dôvodov, keďže jeden z hlavných organizátorov iniciatívy, Lutz Bachmann, dostal od islamistických extrémistov vyhrážky, uviedli tajné služby. Už druhý protest za uplynulý týždeň sa dnes konal i v Nórsku, kde sa zišlo približne 70 sympatizantov hnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok