Lajčák: Ešte nemôžeme uvažovať o zrušení sankcií voči Rusku

TA3 SITA
19.1.2015 07:04

O budúcom smerovaní vzťahov s Ruskom, boji proti terorizmu ako aj o situácii v arabskom svete diskutovali ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie dnes v Bruseli na zasadnutí Rady pre zahraničné veci (FAC).

Lajčák: Ešte nemôžeme uvažovať o zrušení sankcií voči Rusku
SITA/AP

„Diskutovali sme o tom, aká má byť politika  vo vzťahu k Rusku, ak sa situácia zmení,“ povedal po zasadnutí podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. „Vymenili sme si názory na to, za akých okolností si vieme predstaviť zmenu v našich vzťahoch s Ruskom. Všetci sme zhodne zdôraznili, že v tejto chvíli ešte nemôžeme uvažovať o zrušení sankcií, ale je dôležité, aby sme dokázali hovoriť aj o tom, čo bude vo vzťahu  k Rusku ďalej,“ konštatoval minister Lajčák.

Ministri podľa jeho slov hovorili aj o oslavách konca 2. svetovej vojny v Moskve a účasti predstaviteľov  na nich. Dohodli sa však, že je ešte čas na prijímanie rozhodnutí. „Bude to suverénne rozhodnutie každej členskej krajiny, ale koordinácia vo vnútri  je dôležitá. Požiadali sme preto vysokú predstaviteľku Federicu Mogherini, aby v tejto koordinácii hral Brusel úlohu,“ poznamenal minister Lajčák. Ministri sa tiež venovali téme boja proti terorizmu – aj na pozadí nedávnych udalostí vo Francúzsku. „Zdôraznili sme potrebu lepšej spolupráce, výmeny informácií a koordinácie našich stanovísk a aktivít a tiež venovať sa dôkladne problematike tzv. zahraničných bojovníkov. Medzi členskými štátmi panuje odhodlanie nedopustiť zvýšenie bezpečnostnej hrozby pre ," uviedol Lajčák.

Počas pracovného obeda sa ministri zamerali na dianie v oblasti Blízkeho východu a severnej Afriky. „Diskutovali sme s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov o situácii v Sýrii, Líbyi aj Palestíne. Samozrejme, silne prítomná bola aj téma terorizmu. Nabil al Arabi zdôraznil, že samotné arabské krajiny odmietajú terorizmus, ktorý sa schováva za islam,“ informoval Lajčák po skončení rokovania.

Informáciu agentúre SITA poskytol tlačový odbor rezortu zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok