Na štadióne pri Košiciach unikol plyn, desiatky priotrávených hospitalizovali

TASR TA3
19.1.2015 09:56

Na zimnom štadióne v Čani v okrese Košice okolie došlo v nedeľu večer k úniku oxidu uhoľnatého. Desiatky prítomných ľudí sa sťažovali na závrat a bolesti hlavy. Viacerých intoxikovaných hospitalizovali v nemocniciach v Košiciach.

Na štadióne pri Košiciach unikol plyn, desiatky priotrávených hospitalizovali
TASR

Najmenej 40 priotrávených

Na štadióne zasahovali hasiči, privolaní krátko po 19.00 h. Intoxikovaným osobám poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť. "Išlo o koncentráciu podľa predpokladu oxidu uhoľnatého, zdroj zatiaľ nebol určený," informoval ráno krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Priotrávených ľudí hasiči sústreďovali v blízkej futbalovej hale, ich počet bol minimálne 40. Podľa odhadov mohlo byť na štadióne v čase udalosti zhruba 90 až 100 ľudí.


V nemocnici v košickej Šaci hospitalizovali v nedeľu večer 11 pacientov intoxikovaných oxidom uhoľnatým, ich stav je v súčasnosti stabilizovaný. Poskytnutá im bola liečba oxygenoterapiou v hyperbarickej komore. "Dvaja ju znášali veľmi zle, to znamená, že nebola v takom časovom horizonte ako u ostatných, lebo jeden cyklus, to znamená pobyt v komore, trvá 1,5 až 2 hodiny, a dvaja to nezniesli v tom časovom horizonte," uviedol medicínsky riaditeľ Nemocnice Košice-Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica Ján Slávik.

Najvyššia hodnota CO bola 19 percent

Pacienti mali podľa jeho slov v krvi rôznu hladinu oxidu uhoľnatého, najvyššia hodnota bola 19 percent. Lekári im odporúčali ďalších päť cyklov v hyperbarickej komore.

Pacientov hospitalizovali v nedeľu aj v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura. "V UNLP Košice bolo ošetrených spolu 21 pacientov. Sťažovali sa na bolesti hlavy, nevoľnosť, u niektorých došlo aj ku kolapsovému stavu. Pacientom boli urobené interné fyzikálne vyšetrenia, EKG vyšetrenie a vyšetrenie krvi. Väčšina z nich bola vyšetrená ambulantne, takmer všetci inhalovali kyslík a na krátkodobú hospitalizáciu boli prijatí traja pacienti s ľahšou formou otravy kysličníkom uhoľnatým," uviedla hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.


Zimný štadión v Čani sa využíva na verejné korčuľovanie či hokejové tréningy. Hasiči z Košíc a Čane zasahovali na mieste od nedele do dnešnej zhruba 01.00 h. Na zistenie zdroja úniku plynu sa dnes budú na štadióne robiť merania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok