Talianky po mesiacoch prepustili zo sýrskeho zajatia, údajne za milióny

SITA
16.1.2015 10:58

Dve talianske humanitárne pracovníčky, ktoré pred vyše piatimi mesiacmi zajali v Sýrii, ich väznitelia prepustili a v piatok ráno už prileteli do Talianska. Informovala o tom talianska vláda.

Talianky po mesiacoch prepustili zo sýrskeho zajatia, údajne za milióny
SITA/AP

Uniesli ich na severe krajiny

Vanessu Marzullovú (21) a Gretu Ramelliovú (20) uniesli islamisti z frontu an-Nusra v júli počas práce na humanitárnych projektoch v nepokojnom severnom meste Halab (Aleppo), uviedlo v auguste talianske ministerstvo zahraničia.

Front je odštiepeneckou skupinou al-Kájdy. Prednedávnom sa na internete objavilo video s oboma mladými ženami zahalenými v islamskom odeve. V ňom apelujú na taliansku vládu, aby ich zachránila. Povedali, že sú vo veľkom nebezpečenstve a môžu ich zabiť.

Zaplatili 13 miliónov?

K okolnostiam ich prepustenia žiadne informácie zverejnené neboli, iba toľko, že boli výsledkom "intenzívneho úsilia talianskeho tímu". Objavili sa aj nepotvrdené správy, že Taliansko za nich zaplatilo výkupné takmer 13 miliónov eur. Ženy poslali do nemocnice na prehliadky a následne sa stretnú s protiteroristickými predstaviteľmi.

Front al-Nusra vyznáva rovnakú ideológiu ako Islamský štát, obe skupiny sú však znepriatelené a IŠ je vnímaný ako oveľa barbarskejší a brutálnejší. Svojich zahraničných rukojemníkov popravuje a videá zverejňuje na internete.

Video, na ktorom dievčatá prosia o pomoc

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok