Izraelské noviny falšovali snímky z parížskeho pochodu, zožali posmech

TA3
14.1.2015 20:04

Naozaj bizarne sa k parížskemu spomienkovému pochodu, ktorého sa zúčastnili svetoví politici aj státisíce ľudí, postavili izraelské ultraortodoxné noviny. Z agentúrnych snímok vymazali ženy-političky, napríklad aj Angelu Merkelovú.

Pochod v Paríži bol udalosťou, ktorá sa stala symbolom solidarity s obeťami teroristického útoku vo Francúzsku. Na pamiatku 17 obetí masakry, ale aj na vyjadrenie jednoty a odporu voči teroristom, Parížom v nedeľu pochodovalo 1,6 milióna ľudí. V predných radách sa objavili bok po boku svetoví lídri.

Fotku zachytávajúcu držiacich sa lídrov publikovali vo všetkých svetových médiách. Izraelské noviny HaMevaser použili tento záber svojským spôsobom. Pri bližšom pohľade zistíte, že čosi nesedí. Konzervatívne ultraortodoxné noviny totiž s pomocou Photoshopu vymazali z obrázku všetky ženy.

mahasver.jpg

Fotografia z titulnej strany HaMevaser.

povodny.jpg

Prvý rad parížskeho pochodu vyzeral takto.

Zmizli nemecká kancelárka aj parížska starostka

Z fotografie zmizla nemecká kancelárka Angela Merkelová, parížska starostka Anne Hidalgová (čierny kabát s tmavomodrým šálom) a šéfka europskej diplomacie Frederica Mogheriniová (v ľavom rohu v prešívanej dlhej vetrovke). Z Mogheriniovej zostal na fotke len kúsok ruky, po Hidalgovej zase čierna rukavica.

V origináli stojí Merkelová medzi francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Pred odstránením z fotky ju nezachránil ani výnimočný status političky, ktorá riadi najväčšiu ekonomiku Európy a udáva smer celej Európskej únii.

Britský Telegraph poznamenal, že nejde o prvé ortodoxné periodikum, ktoré má problém so silnými ženami na fotografiách. V roku 2011 newyorské noviny Di Tzeitung vymazali Hillary Clintonovú zo situačnej miestnosti, kde sledovala s Barackom Obamom a ďalšími členmi kabinetu a armády smrtiaci hon na teroristu Usámu bin Ládina.

Ukážu len zakladateľku štátu

Zvyk vymazať ženy z obrázkov je u ultraortodoxných rozšírený. Príslušníci najkonzervatívnejšieho smeru charedim zo svojich publikácií pravidelne rastrujú tváre izraelských političiek. Zaujímavosťou ale je, že toto pravidlo sa neuplatňuje na slávnu izraelskú političku, spoluzakladateľku izraelského štátu Goldu Meirovú.

Rovnako sa v týchto publikáciách nevyskytujú ženské tváre v reklamách, ženské tváre boli dokonca vymazané z historických fotiek z čias holokaustu. Vo svete charedim je bežné, že zahalené ženy chodia len po jednej strane ulice, aby sa nestýkali s mužmi alebo v špeciálnych autobusoch sedia vzadu, aby nerušili modliacich sa mužov vpredu.

Fabulovali aj netanjahuovci

V Izraeli si pozorné oči všimli aj tweet premiéra Benjamina Netanjahua. Na sociálnej sieti publikoval fotografiu z parížskeho pochodu solidarity, kde je vidieť, ako hrdo kráča v prvom rade.

Záber však musel byť orezaný a po predstaviteľovi palestínskej samosprávy Mahmúdovi Abbásovi niet ani stopy.

#JeSuisNico sa vysmieva zo Sarkozyho

Iný prípad photoshopovej manipulácie parížskeho pochodu sa dotýka francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý chce opäť „hrať prvú ligu“. Stal sa terčom internetových žartov, keď sa príliš okato snažil dostať do prvého radu medzi svetových lídrov.

Na začiatku pochodu sa Sarkozy objavoval niekoľko radov za čelom, ale postupne sa prepracoval do prvých línií. Sarkozy, ktorý sa len nedávno vrátil opäť do politiky, sa očividne nechcel prezentovať ako štatista ale ako jeden z európskych lídrov.

Na Twitteri sa objavil hashtag #JeSuisNico a pod ním stovky upravených fotografii, kde vytŕča Sarkozy.

Internetoví satirici ho doplnili do historických fotiek, takže jeho tvár nájdete na pohrebe Johna F. Kennedyho alebo na pochode Martina Luthera Kinga vo Washingtone. Podľa snímok publikovaných na Twitteri si bezpochyby zahral aj vo filme ET mimozemšťan a je jedným zo siedmych trpaslíkov v Disneyho kreslenej rozprávke.

 

 

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok